Taxa pe stâlp şi scăderea preţului energiei au redus profitul Nuclearelectrica cu aproape 70% în primul semestru al acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă FOTO Adevărul
Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă FOTO Adevărul

Compania de stat Nuclearelectrica a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de la 60,42 milioane de lei (13,5 milioane de euro), în scădere cu 69% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, pe fondul efectului impozitului pe construcţiile speciale şi al reducerii preţului de vânzare a energiei electrice.

Nuclearelectrica a înregistrat în primul semestru din 2013 un profit net de 196,12 milioane de lei.

„Scăderea profitului net se datorează în principal scăderii preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa competitivă (...) şi efectului impozitului pe construcţii speciale în cuantum de 44,7 milioane lei în primul semestru (...)“, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Profitul EBITDA (înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare) a scăzut în intervalul ianuarie-iunie cu 43%, la 249,7 milioane de lei, de la 435,1 milioane de lei.

Compania de stat a înregistrat în primele şase luni venituri de 853,9 milioane de lei (191,27 milioane de euro), cu 13% sub rezultatul de 983,8 milioane lei din perioada similară a anului trecut.

Veniturile din vânzarea electricităţii au scăzut în primul semestru cu 11%, la 783,1 milioane lei. Compania a vândut în intervalul analizat cu 1,8% mai puţină electricitate, respectiv 5,2 TWh.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 81,27% din acţiuni.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite