Articol publicitar

Centrală termică pe gaz sau centrală electrică: care este mai avantajoasă

Publicat:

Dacă ne gândim la o casă, o centrală cu boiler este un element de bază care este întotdeauna prezent. Întrebarea care se pune atunci când vine vorba de achiziționarea unuia este: Care este cel mai potrivit?

image

Dorim să evidențiem diferențele dintre încălzirea electrică și centrala termică pe gaz, avantajele și dezavantajele, astfel încât să puteți face o alegere clară în funcție de nevoile dumneavoastră.

Ce este o centrală electrică și ce este o centrală termică pe gaz?

O centrală electrică cu boiler are un sistem de încălzire bazat pe utilizarea energiei electrice pentru a furniza căldură sau apă caldă în casă. În timp ce o centrală termică pe gaz transformă lichidul în căldură și, datorită unui mediu, cum ar fi radiatoarele, acestea proiectează căldura în casă.

Cazane electrice. Avantaje și dezavantaje

Începem cu avantajele unei centrale electrice cu boiler:

·         Acesta ne oferă o mulțime de facilități în momentul în care trebuie să reglăm programul și să menținem casa la o temperatură bună.

·         Aceste tipuri de boiler sunt silențioase și fără mirosuri.

·         Sunt ușor și simplu de instalat și de întreținut.

Dezavantajele unei centrale electrice:

·         Au nevoie de o putere electrică destul de mare.

·         Consumă multă energie electrică.

Centrală termică pe gaz. Avantaje și dezavantaje

Avantaje:

·         Putem găsi centrale cu boiler foarte economice.

·         Economisiți spațiu atunci când le instalați.

·         Este o energie care nu poluează.

Dezavantajele cazanelor cu gaz:

·         Întreținerea implicată este oarecum complexă, deoarece trebuie să fie verificată anual.

·         Radiatoarele trebuie să fie curățate când se apropie iarna pentru a verifica dacă apa curge corect și dacă nu există bule de aer.

Ce aspecte ar trebui să luăm în considerare atunci când cumpărăm o centrală cu boiler?

Odată ce cunoaștem avantajele și dezavantajele pentru o centrală termică pe gaz și pentru cea electrică, trebuie să vedem care dintre ele se potrivește cel mai bine nevoilor noastre și casei noastre. Tipul de locuință este unul dintre cei mai influenți factori, deoarece a locui într-un apartament nu este același lucru cu a locui într-o casă unifamilială.

Zona geografică în care locuim este un alt factor important, deoarece, în funcție de locul în care vă aflați, puteți avea gaze naturale sau propan prin conducte. Și aici am dori să subliniem că senzația termică a locului în care locuiți este esențială. Nu este același lucru într-un loc în apropierea mării și într-un oraș.

Utilizați centrala în mod responsabil

Impactul asupra mediului este la ordinea zilei, motiv pentru care trebuie să folosiți centrala în mod corespunzător. Cel mai indicat este să reglați temperatura între 19ºC și 21ºC în timpul zilei, iar noaptea să o reduceți cu câteva grade, deoarece de fiecare dată când o creșteți cu un grad, consumul de energie crește cu până la 7%. În zilele în care nu veți fi acasă, este recomandabil să o opriți. Veți economisi o mulțime de bani. Datorită noilor tehnologii, în prezent este foarte frecvent să găsim centrale cu boiler care sunt conectate la rețeaua Wi-Fi a casei, iar prin intermediul tabletelor sau al propriului telefon mobil puteți controla rapid și eficient temperatura. Acest lucru este posibil datorită automatizării locuinței, care vă ușurează viața prin conectarea casei și prin faptul că aveți controlul în buzunar.

Nu uitați că ambele tipuri de centrală au nevoie de mentenanță și verificări amănunțite, mai ales pentru boiler. Centrala termică pe gaz are nevoie de senzori pentru detectarea scăpărilor de gaze, iar cea electrică are nevoie de conectare specială la rețea. Indiferent pentru care optați, trebuie să luați în calcul în special costurile tipului de energie pe care îl va utiliza. De asemenea, dacă nici una dintre aceste variante nu vă surâd, puteți oricând să optați pentru un boiler pe lemne sau o centrală pe peleți, două variante bune pentru a vă încălzi locuința și apa de care aveți nevoie. Există alternative, însă trebuie să cercetați cea mai bună variantă pentru bugetul și casa voastră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite