Cele mai bune metode prin care poți înmulți banii copilului ca să aibă o sumă consistentă la maturitate. „În bănci se pierd”

0
Publicat:

Într-o perioadă în care tot mai mulți români nu știu ce îi așteaptă nici măcar în ziua de mâine, când taxele îi sufocă, iar teama de faliment sau de șomaj crește de la o zi la alta, oamenii încearcă să-și pună măcar copiii la adăpost. Iar pentru asta caută cele mai bune soluții astfel încât banii pe care îi pot aduna acum să se înmulțească peste câțiva ani, eventual la maturitatea copiilor.

Există diferite căi de a face rost de bani, însă riscul e mereu prezent. FOTO Shutterstock
Există diferite căi de a face rost de bani, însă riscul e mereu prezent. FOTO Shutterstock

Întrebarea pe care și-o pun zilnic numeroși români a fost formulată de un tată grijuliu, pe pagina de Facebook Viața și Banii. Bărbatul a încercat să afle care soluții de economisire avantajoasă ar fi mai la îndemână în cazul său, pentru ca la maturitate copilul său să se poată bucura de o sumă consistentă.

„Salutări și mă bucur să fiu aici. Vă rog să-mi dați o idee de economisire avantajoasă pentru un copil de 3,5 ani. Mă gândeam la o soluție în genul unui depozit, dar în care să poți depune atunci când ai și cât ai. O variantă, în acest sens, este ING, doar că dobânda e micuță tare (2%). Evident, orice altă soluție și/sau idee e binevenită. Dacă există o postare care răspunde actual la rugăminte, vă rog să-mi scrieți. Mulțumesc și spor la bani!”, a scris acesta.

Ce spun românii

Răspunsurile nu au întârziat. Cei mai mulți internauți i-au recomandat să găsească alte soluții decât programele de economisire ale băncilor.

„Vă dau un exemplu: cafeaua de la Lidl pe care o luam acum trei ani era 27 de lei. Azi e 60. Același produs. Nu tineți banii în bănci. Se pierd. Eu pentru fiica mea cumpăr Vanguard s&p500”, a spus cineva. „Adică cumperi cu 409 dolari o unitate Vanguard?”, l-a întrebat cineva. „Cumperi de orice sumă, nu e musai să cumperi o acțiune întreagă (cel puțin în Trading 212)”, a venit răspunsul.

Și totuși, au existat și contestatari. „Atenție că Trading 212 (de unde este poza) are domiciliul în Cipru... cu riscurile aferente”, a avertizat altul.

„Vă mulțumesc tuturor! Se pare că varianta S&P 500 învinge, voi urmari în continuare mesajele voastre”, a revenit autorul postării inițiale, moment în care a fost avertizat de comisioane.

Performanță vs. siguranță

Cineva a venit cu un răspuns detaliat, în care s-au regăsit o mulțime de sfaturi interesante. „Comisioanele de depunere la brokeri, comisioanele de administrare ale fondurilor etc par mici, dar judecate la un randament real (peste inflație) de 3-5% o să ți se pară cu totul altfel. Despre SP500 numai de bine, dar cumpără Vanguard și iShares, că nu este bine să ai toate ouăle în același coș. De asemenea, ar fi bine să ai doi brokeri, care să țină acțiunile la custozi diferiți. Dacă vrei performanță un pic mai mare, în detrimentul stabilității pe termen scurt, poți lua SP500 IT (de la iShares). Dacă vrei stabilitate mai presus de performanță, poți merge spre un fond SP500 concentrat pe sănătate”, a spus un alt internaut, după care a continuat cu sfaturile:

La brokeri este bine să ai cont în EURO. Astfel faci transfer gratuit spre contul de brokeraj. Euro iei cu Revolut, ai 1.000 de euro pe lună de schimbat fără comision, foarte aproape de prețul pieței (în timpul săptămânii). Dacă poți economisi mai mult, faci un cont și soției, astfel ai 2.000. Revolut trimite și primește bani de la brokeri fără probleme, chiar dacă nu au conturile de valută în România. Nimeni aici nu ți-a zis, dar SP500 luat pe bucăți de 15 ani, aleatorii, nu a ieșit niciodată pe minus.”

Și a încheiat în aceeași notă, cu alte sfaturi interesante. „Intră pe Investopedia și află ce înseamnă termenii ...dacă nu te rezolvă, întreabă-l pe ChatGPT (dar verifică-l cu Google, măcar). Cel mai important lucru de știut este ce înseamnă DCA și de ce el este prietenul micului investitor. Succes!”

Alte opinii

Au urmat alte și alte sfaturi, dintre cele mai diverse. „Între Vanguard și Ishares nu există diferență. Să cumperi din ambele este inutil. Compoziția rămâne aceeași. Dacă te referi la posibilitatea ca unul dintre ele să dispară, nu prea contează. Dacă te referi la lichiditate ambele sunt fonduri cu trilioane AUM. Exemplele de indici sunt ETF-uri sectoriale și nu sunt recomandate începătorilor”, a intervenit altcineva în discuție.

Simplu, cont la BVB pe numele dumneavoastră. Lunar depusă suma pe care o voiați depozitată. Investită suma într-un ETF care urmărește ori indicele SP500 / indice global ori BET. Sau 50/50. Lăsați toate poveștile cu unit-linkuri și fonduri mutuale. Din start comisioanele de administrare sunt imense și investesc fix în ce puteți investi și dumneavoastră singur”, i-a sugerat cineva.

Ce ar oferi băncile

Au existat și alte opinii, iar unii au recomandat planuri de economisire speciale pentru copii. „Plan de economii pentru copii care să ofere și protecție pentru părinte (eu apreciez asta foarte mult- adică vreau să știu că orice se întâmplă cu mine copilul va avea banii stabiliți de mine + dobândă, fond de participare la profit și bonus de fidelitate dacă îmi duc contractul la maturitate). Vă aștept să discutăm. Poate este și pentru dumneavoastră soluția potrivită”, a spus altcineva.

Și tot un program special de economisire pentru copii a recomandat și un alt membru al grupului. „Junior Centenar, până la 18 ani, dacă depuneți 100 pe lună, statul dă prima încă 600, în fiecare an, plus dobândă la suma depusă. Nu e nevoie să puneți lunar ci în luna decembrie să fie adunați 1.200 în cont. Contul e la trezorerie se poate plăti și online. Banii rămân în cont până la împlinirea vârstei de 18 ani. Căutați pe Google Junior Centenar și aflați mai multe detalii”, a fost o altă idee.

O replică a venit imediat. „Am și eu dar nu aș recomanda… În 14 ani mănâncă inflația cam tot”, a opinat o altă persoană.

Alții au recomandat diverse produse bancare. „Plan de acumulare pe numele dumneavoastră la Intesa SanPaolo Bank. E un soi de depozit la vedere cu depuneri ulterioare, iar dobânda e mai mare decât la un cont de economii clasic (de la 6% în sus)”, a spus cineva.

Tot la ING aveți și soluția depozit la 4 luni cu dobândă de 6% sau tot la ING aveți fonduri mutuale cu randamente ceva mai bune”, a fost o nouă propunere.

„Vezi că cei de la BRK au un nou cont de investiții pentru copii deci se poate și varianta asta. Să-i deschideți cont de investiții la BVB și să puneți acolo lunar sau periodic sume care să fie investite și până la 18 ani să poată produce multă plus valoare și pentru el. Succes!”, a fost sfatul altcuiva.

„Salutare! Recomand o soluție care sa îmbine atât economisirea cât și investiția pentru un randament mare pe termen lung și care să ofere și siguranța banilor”, a punctat altcineva.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite