Cele mai bune carduri de salarii. Ce bănci îşi taxează cel mai puţin clienţii pentru administrarea contului, interogarea soldului şi retragerea de numerar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atunci când alegi un card de salarii trebuie să ai în vedere comisioanele pe care băncile le percep pentru administarea contului, pentru interograrea soldului şi pentru retragerea de numerar FOTO Adevărul
Atunci când alegi un card de salarii trebuie să ai în vedere comisioanele pe care băncile le percep pentru administarea contului, pentru interograrea soldului şi pentru retragerea de numerar FOTO Adevărul

Cele mai bune carduri de salarii. Atunci când îţi alegi cardul pe care angajatorul să-ţi vireze salariul trebuie să ţii cont de comisioanele pe care banca le aplică pentru anumite operaţiuni în funcţie de comportamentul tău utilizare – retragi numerar de multe ori, îţi verifici des soldul, faci mai multe multe plăţi la comerciant sau ai în apropiere bancomatul unei anumite bănci.

Ţinând cont de aceste criterii, îţi arătăm care sunt cele mai bune carduri de salarii.

Consiliul Concurenţei a întocmit, în cadrul raportului „Evoluţia concurenţei în sectoare cheie – 2014“, prezentat în noiembrie 2014, un top al băncilor în funcţie de comisioanele pe care acestea le percep clienţilor pentru administrarea contului curent, pentru interogarea soldului şi pentru retragerea de numerar de la bancomate.  

Cele mai bune carduri de salarii în funcţie de comisionul de administrare a contului

Astfel, cele mai mici costuri lunare de administrare a unui cont curent, de 2 lei, sunt percepute de ING Bank şi Libra Internet Bank, urmate de Raiffeisen Bank, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Banca Comercială Carpatica, cu 2,5 lei/lună. Astfel, acestea sunt băncile care oferă cele mai bune carduri de salarii, dacă e să ţinem cont de costurile de administrare a contului.

Cele mai mari costuri lunare de administrare a unui cont curent sunt percepute în România de către UniCredit Ţiriac Bank, de 7,5 lei, urmată de OTP Bank, cu 5 lei, în timp ce Banca Transilvania şi Marfin Bank nu taxează clienţii pentru acest serviciu, potrivit raportului Consiliului Concurenţei.

În topul celor mai mari comisioane se regăsesc, de asemenea, BCR, cu 4,5 lei/lună, şi BRD, cu 0,8 euro (circa 3,55 lei), iar Volksbank, Banca Românească, ProCredit Bank şi Credit Europe Bank se situează pe palierul de mijloc, cu o taxă lunară de 3 lei.

Cele mai bune carduri de salarii în funcţie de comisionul de interogare sold

În ceea ce priveşte taxarea clienţilor pentru interogarea soldului la bancomatele proprii, BRD, Volksbank, Piraeus, Credit Europe şi Marfin au acest serviciu gratuit, pentru ultimele trei bănci fiind valabil şi în cazul altor bancomate, motiv pentru care, dacă luăm în calcul acest criteriu, şi la aceste bănci poţi avea parte de cele mai bune carduri de salarii.

Alpha Bank, Banca Românească şi ProCredit taxează clienţii proprii cu 0,5 lei/interogare, iar cele mai multe instituţii de credit au comisionul situat la 0,3 lei. BCR are cel mai mic comision în acest caz, de 0,2 lei.

Libra Bank şi Carpatica au cele mai mari comisioane, de 1 leu pe operaţiune.

Pe de altă parte, BRD are cel mai mare comision pentru interogarea soldului la alte bancomate, de 1 euro (circa 4,4 lei), urmată de BCR şi ING Bank cu 2,5 lei fiecare şi Carpatica, cu 1,8 lei/operaţiune. OTP taxează cel mai puţin verificarea soldului la alte bancomate, cu 0,3 lei.

Cele mai bune carduri de salarii în funcţie de comisionul de retragere numerar

Comisionul de retragere numerar este un alt criteriu important pentru a identifica cele mai bune carduri de salarii. Pentru retragerea de numerar în lei de la ATM-urile proprii, doar bănci precum Banca Transilvania, ING Bank sau Marfin Bank nu percep comision. Cele mai multe bănci percep un comision de 0,2%, maximul de 0,25% fiind utilizat doar de BCR şi Bancpost.

În segmentul inferior al comisioanelor se plasează şi CEC Bank, cu 0,1% din suma retrasă de la bancomatele proprii.

În ceea ce priveşte retragerea de numerar de la un ATM din afara reţelei proprii, comisioanele încasate de bănci de la clienţii persoane fizice variază mai mult faţă de situaţia precedentă.

Astfel, primele două bănci din sistemul bancar, respectiv BCR şi BRD, au cele mai ridicate taxe pentru aceste operaţiuni, de 1% plus 6 lei pentru o tranzacţie în cazul BCR şi de 1% plus 4 lei în cazul BRD. 

Cele mai multe bănci se încadrează într-un tarif de 0,5% plus 2,5 lei, dar sunt şi niveluri ceva mai ridicate, de 0,5% plus 3,5 lei la CEC Bank, 0,75% plus 2,5 lei la Libra Bank, 1% în cazul Raiffeisen (dar minim 2,5 euro) şi 1% plus 2,5 lei la UniCredit şi Marfin.

Consiliul Concurenţei notează în raport că, în Romania, comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat în raport cu celelalte state membre UE. La nivelul anului 2009, spre exemplu, România se situa pe poziţia a patra în topul statelor cu cele mai mari costuri aferente unui cont curent, potrivit unui studiu al Comisiei Europene.

Mai puteţi citi: 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite