Costuri mai puţin ştiute pentru creditul „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor să contracteze un credit "Prima Casă“ trebuie să se documenteze de la bun început asupra tuturor costurilor pe care le presupune un astfel de împrumut FOTO Adevărul
Cei care vor să contracteze un credit "Prima Casă“ trebuie să se documenteze de la bun început asupra tuturor costurilor pe care le presupune un astfel de împrumut FOTO Adevărul

Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă prin credit „Prima Casă“ trebuie să aibă în vedere toate costurile pe care le presupune această variantă. Pe lângă avansul minim de care contractantul trebuie să dispună, acesta trebuie să aloce un buget suplimentar pentru depozitul colateral solicitat, pentru taxa de evaluare, pentru taxele notariale, dar şi pentru altele. „Adevărul“ vă prezintă costurile mai puţin ştiute pentru un credit „Prima Casă“.

Costuri mai puţin ştiute „Prima Casă“. Avansul

Avansul minim solicitat la contractarea unui credit „Prima Casă“ este de 5% din valoarea locuinţei ce urmează să fie achiziţionată. 

Pentru o locuinţă veche, banca va acorda un împrumut de maximum 57.000 de euro (echivalent în lei, finanţările prin „Prima Casă“ se acordă doar în moneda naţională). De exemplu, dacă locuinţa costă 60.000 de euro, banca va acorda echivalentul în lei a unui credit în valoare de 57.000 de euro, iar 3.000 de euro constituie avansul dat de contractant. Dacă locuinţa costă 65.000 de euro, banca va acorda tot maximum 57.000 de euro, iar contractantul va veni cu un aport de 8.000 de euro. În schimb, dacă locuinţa costă 45.000 de euro, instituţia de credit va oferi o finanţare de 42.750 de euro, iar aportul contractantului va fi de 2.250 de euro. Bineînţeles, dacă cel care contractează împrumutul „Prima Casă“ vrea să ofere un avans mai mare, nu este nicio problemă. În acest caz, creditul va fi mai mic şi, implicit, şi rata. 

Pentru o locuinţă nouă, banca va acorda un împrumut de maximum 66.500 de euro (echivalent în lei). De exemplu, dacă locuinţa costă 70.000 de euro, banca va acorda echivalentul a 66.500 de euro, iar 3.500 de euro constituie avansul dat de contractant. Dacă locuinţa costă 75.000 de euro, banca va acorda tot maximum 66.500 de euro, iar contractantul va veni cu un aport de 8.500 de euro. În schimb, dacă locuinţa costă 65.000 de euro, instituţia de credit va oferi o finanţare de 61.750 de euro, iar aportul contractantului va fi de 3.250 de euro. La fel ca în cazul locuinţelor vechi,  dacă cel care contractează împrumutul „Prima Casă“ vrea să ofere un avans mai mare, nu este nicio problemă. Creditul va fi mai mic şi, implicit, şi rata. 

Costuri mai puţin ştiute pentru creditul „Prima Casă“. Depozitul colateral

La contractarea creditului „Prima Casă“, solicitantul trebuie să constutuie, la banca de la care ia împrumutul, un depozit colateral cu o valoare egală cu trei rate de dobândă. În funcţie de valoarea creditului contractat, valoarea depozitului colateral poate depăşi echivalentul a 700 de euro. Acest depozit trebuie menţinut pe toată perioada de creditare şi poate ajunge la 30 de ani. 

Costuri mai puţin ştiute pentru creditul „Prima Casă“. Taxa de evaluare a locunţei

Taxa de evaluare a imobilului trebuie plătită de solicitantul creditului „Prima Casă“ imediat după obţinerea aprobării juridice. Cele mai multe bănci impun apelarea la un evaluator agreat, însă sunt instituţii de credit care permit clientului să aleagă evaluatorul. Această taxă este cuprinsă între 60 şi 120 de euro (260-530 de lei). De exemplu, în cazul BCR, costul de evaluare a unui apartament este de 370 de lei (TVA inclusă). 

Costuri mai puţin ştiute pentru creditul „Prima Casă“. Comisionul de gestiune FNGCIMM

Comisionul de gestiune a garanţiei acordate de stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este de 0,49% pe an, calculat la valoarea garanţiei – adică 50% din soldul finanţării garantate, exclusiv dobânzile şi comisioanele percepute de bancă şi alte sume datorate în baza contractului de credit. 

Costuri mai puţin ştiute „Prima Casă“. Asigurarea locuinţei

Asigurarea locuinţei este obligatorie, se cesionează în favoarea statului şi a băncii şi se calculează ca procent cuprins între 0,1% şi 0,3% din valoarea imobilului. Prima de asigurare a imobilului se plăteşte anual, dar sunt şi bănci care includ costul acesteia în rata lunară. De asemenea, unele bănci impun încheierea unei asigurări de viaţă.  

Costuri mai puţin ştiute „Prima Casă“. Înscrierea garanţiei în arhiva electronică

Pentru înscrierea garanţiei în arhiva electronică, solicitantul creditului „Prima Casă“ va plăti o sumă cuprinsă între 15 şi 25 de euro o dată la cinci ani. Acest comision se diminuează gradual, odată cu scăderea soldului.

Costuri mai puţin ştiute „Prima Casă“. Comisioane de transfer 

Un alt cost pe care solicitantul împrumutului trebuie să îl ia în calcul este comisionul de transfer interbancar sau cel de retragere numerar în cazul puţin probabil în care vânzătorul vrea să primească banii cash.  

Costuri mai puţin ştiute „Prima Casă“. Taxe notariale

Pe parcursul procesului de contractare a unui credit „Prima Casă“, solicitantul va face mai multe drumuri la notar pentru autentificarea a diverse documente. Toate acestea presupun noi costuri. 

- Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului că nu deţine în proprietate un alt imobil  (sau nu unul cu o suprafaţă mai mare de 50 de metri pătraţi). Aceasta trebuie autentificată la notar, costul autentificării fiind de 10-15 de euro.

- Taxa de autentificare a antecontractului de vânzare-cumpărare - presupune plata unei sume cuprinsa între 50 şi 120 de euro. Taxa este mai mare în cazul în care solicitantul creditului cere înscrierea antecontractului în cartea funciară, ceea ce înseamnă că imobilul nu poate să fie vândut unei alte persoane care are deja banii necesari la dispoziţie.  

- Extras de carte funciară de autentificare şi de informare 

- Taxa de autentificare a contractului de vânzare-cumpărare. Aceasta variază în funcţie de valoarea imobilului. Pentru a afla o sumă orientativă, puteţi utiliza următorul calculator de taxe notariale: www.fideliacasa.ro/calculator-taxe-notariale.asp#.UXe88kqAtEw

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite