Cu cât ne taxează băncile la retragerea banilor de pe card sau la interogarea soldului. Din martie, aceste comisioane vor apărea pe ecranele bancomatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile vor fi obligate, din martie 2015, să prezinte pe ecranele bancomatelor costurile fiecărei operaţiuni, pe care acum le listează doar pe site-urile proprii. Afişările vor arăta ce procentaje sau, după caz, şi ce sume minime se percep pentru fiecare tranzacţie.

„Adevărul“ vă prezintă ce comisioane percep în prezent băncile pentru interogările de cont ori pentru retragerile de numerar din ATM-uri sau, concret, ce ar trebui să se afişeze pe ecranele bancomatelor dacă normativul care se va aplica din martie 2015 ar intra acum în vigoare.

Prima concluzie: aproape toate tipurile de tranzacţii – retrageri de la ATM-urile proprii sau ale altor bănci, ca şi interogările de solduri – sunt „taxate“ cu sume fixe sau cu procente din sumele tranzacţionate. Iar băncile îşi informează clienţii referitor la aceste comisioane doar pe site-uri sau, eventual, la ghişee, nu şi pe ecranele bancomatelor.

De aceea, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a emis un Ordin, publicat deja în „Monitorul Oficial“, prin care obligă băncile ca, începând din luna martie 2015, să afişeze costurile pe ecranele bancomatelor, dar şi să-şi avertizeze clienţii asupra faptului că tranzacţia va fi comisionată.

Exemple de calcul

Până la intrarea în vigoare a respectivului Ordin, vă propunem câteva exemple de calcul, pentru a observa ce comisioane ni se percep în prezent de către bănci în momentul în care utilizăm cardul.

Într-un prim caz, avem un salariat care doreşte să afle dacă i-au intrat banii pe card şi să retragă 1.000 de lei.

Pentru interogarea soldului, doar câteva bănci oferă gratuitate şi numai atunci când salariatul consultă ATM-uri proprii. Celelalte percep comisioane între 20 şi 50 de bani per interogaţie.

Iar interogarea ATM-urilor de la alte bănci (acolo unde este posibil) este comisionată cu 1,5 până la 2,5 lei per afişare.

Pentru retragerea celor 1.000 de lei, comisionarea diferă între ATM-urile băncii proprii şi cele aparţinând altor bănci. Banca Românească, spre exemplu, acordă gratuitate pentru retragerea din salariu (desigur, dacă clientul a semnat o convenţie cu banca în acest sens), în timp ce BRD sau Volksbank percep 0,2% din sumă.

Concret, după ce a plătit, să zicem, 20-50 de bani pentru a afla câţi bani are în cont, salariatul va plăti şi 2 lei pentru a retrage 1.000 de lei.

Dacă apelează la ATM-ul altei bănci decât cea proprie (de la care are cardul), salariatul plăteşte atât un procentaj din suma retrasă, cât şi o sumă fixă în plus.

CEC Bank, spre exemplu, îi va lua 2 lei pentru a afla câţi bani are în cont, apoi 0,5% + 3,5 lei, adică 8,5 lei, la retragerea celor 1.000 de lei din salariu.

În al doilea caz avem un pensionar care vrea să retragă 50 de lei, după ce îşi consultă cardul să vadă dacă i-a intrat pensia în cont.

Foarte puţine bănci le acordă gratuitate pensionarilor la interogarea soldului, restul percep comisioanele de rigoare indiferent de statutul clientului.

La retragerea celor 50 de lei - aceeaşi poveste, cu comisioane de 0,2 până la 1 leu pentru fiecare retragere de numerar de la propria bancă şi de câţiva lei pentru fiecare retragere de numerar de la alte bănci.

Click pentru a mări tabelul

image

Reamintim că tocmai aceşti „câţiva lei“ neafişaţi pe cadranele ATM-urilor, care contează destul de mult în bugetele pensionarilor, i-au determinat pe reprezentanţii ANPC să emită Ordinul amintit mai sus.

Desigur, în cele mai multe cazuri nu contează atât sumele percepute la tranzacţiile cu cardul la ATM-uri, cât faptul că oamenii nu ştiu că le plătesc. Din martie 2015 vor şti, urmărind cifrele şi atenţionările afişate chiar pe ecranele bancomatelor.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite