Cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa a fost inaugurat la Dorneşti

0
Publicat:

Cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa a fost inaugurat, vineri, în localitatea Dorneşti, în prezenţa autorităţilor române şi ucrainene.

foto grau
Foto: Shutterstock

Noul terminal a fost realizat în parteneriat public-privat şi a costat aproximativ 10 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată de Grampet Group, cel mai mare grup de companii private feroviare cu acţionariat românesc din Europa de Sud-Est.

Potrivit preşedintelui Grampet Group, Gruia Stoica, terminalul de la Dorneşti, aflat în imediata vecinătate a Ucrainei, permite transportul a trei milioane de cereale anual şi „devine un punct strategic în fluidizarea traficului de mărfuri până în portul Constanţa”.

„Datorită acestei capacităţi de transbordare şi a tuturor celorlalte soluţii tehnice şi tehnologice de vârf oferite, terminalul din Dorneşti va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale de la graniţa cu Ucraina la portul Constanţa. Vreau să vă spun că facilităţile existente aici sunt similare cu cele ale marilor porturi maritime. Terminalul permite transbordarea a opt vagoane de cereale de tip ucrainean, care sunt cu ecartament larg şi opt vagoane româneşti. Ca idee, toate celelalte terminale din Europa permit transbordarea a cel mult două vagoane simultan”, a afirmat Gruia Stoica.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, susţine că investiţia de la Dorneşti descongestionează traficul rutier, sufocat de camioanele cu cereale.

Aşteptam această investiţie şi noi credem că avem încă foarte multe de făcut. E nevoie de fluidizarea traficului şi în special a traficului de mărfuri. E o investiţie de 10 milioane de euro, care înseamnă, din ce am înţeles eu, patru garnituri de tren care pot pleca spre Portul Constanţa. E o scutire de tiruri pe şoselele din România, deşi eu aştept cu nerăbdare să vină autostrada A7 până la Siret. Eu cred că acesta este un lucru concret de solidaritate cu Ucraina”, a declarat Flutur.

La inaugurarea noului terminal de transbordare a cerealelor au participat secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, consilierul onorific al premierului în domeniul relaţiilor economice internaţionale, Victor Ponta, ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, consulul general al României la Cernăuţi, Irina Stănculescu, şeful Autorităţii Vamale Române, Marcel Simion Mutescu, dar şi mai mulţi secretari de stat. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite