UE majorează de la 1 iulie tarifele la importurile de cereale din Rusia şi Belarus

0
Publicat:

UE a convenit joi majorarea tarifelor la importurile de cereale din Rusia, pentru a reduce veniturile obţinute de Kremlin şi a preveni ca acele livrări să destabilizeze sectorul agricol al regiunii, transmite Bloomberg.

Vapor încărcat cu cereale
UE majorează tarifele la importurile de cereale din Rusia şi Belarus

Tarifele, care se vor aplica şi importurilor de cereale din Belarus, vor intra în vigoare de la 1 iulie. De asemenea, miniştrii UE au decis să împiedice exporturile ilegale ruseşti de cereale furate din Ucraina pe pieţele UE, a anunţat comisarului european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, pe platforma X.

"Reglementările majorează taxele vamale la cerealele, seminţele de floarea soarelui şi produse derivate din Rusia şi Belarus până în punctul în care practic vor fi oprite importurile de aceste produse", se arată în comunicatul UE.

Anul trecut, Rusia a exportat în blocul comunitar 4,2 milioane tone de cereale şi seminţe de floarea soarelui, dar această cantitate reprezintă o proporţie redusă din importurile generale ale UE. 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus încă din luna martie impunerea de taxe vamale pentru cerealele importate din Rusia, care sunt în prezent scutite, spre nemulţumirea fermierilor din UE, notează AFP.

„Am pregătit o propunere de creştere a taxelor vamale la importurile de cereale, oleaginoase şi produse derivate din Rusia şi Belarus. Acest lucru va împiedica cerealele ruseşti să destabilizeze piaţa europeană pentru aceste produse”, a declarat Von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă, la după prima zi a unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE organizat la Bruxelles.

Această măsură reduce Rusiei veniturile din aceste exporturi şi „va asigura că exporturile ilegale de cereale ucrainene furate de Rusia nu vor pătrunde pe piaţa UE”, a motivat preşedinta Comisiei.

De asemenea, propunerea are loc în contextual unei mişcări de furie în rândul fermierilor din întreaga Europă.

Potrivit regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), produsele agricole ruseşti sunt până în prezent scutite de taxe vamale în UE.

În diferitele seturi de sancţiuni adoptate împotriva Rusiei după invazia din Ucraina în februarie 2022, europenii au avut grijă să nu vizeze sectorul agricol sau îngrăşămintele. Liderii europeni urmărind să nu destabilizeze comerţul cu cereale în întreaga lume şi să nu afecteze securitatea alimentară a ţărilor terţe din Asia şi Africa, foarte dependente de puterea agricolă rusă.

Dar această deschidere către importurile ruseşti nemulțumește Ucraina. „Remarcăm că, din păcate, accesul Rusiei la piaţa agricolă europeană rămâne nelimitat”, a deplâns situaţia preşedintele Volodimir Zelenski în timpul unei videoconferinţe cu cei 27.

Cehia, Polonia şi cele trei state baltice cer chiar interzicerea completă a importurilor de cereale din Rusia şi Belarus. Luna trecută, Letonia a interzis deja importul de produse alimentare din Rusia şi Belarus.

Cu toate acestea, cultivatorii de cereale europeni, în special în Franţa, sunt îngrijoraţi de faptul că Rusia are un rol în scăderea preţurilor mondiale şi perturbă balanţa comercială. Încurajată de dificultăţile Ucrainei în a-şi livra cereale şi oleaginoase, Moscova a lansat, de fapt, o vastă ofensivă comercială în Africa şi Orientul Mijlociu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite