Cei mai mulţi dintre angajaţii români sunt epuizaţi: Companiile nu ne ajută să tr​ecem peste burnout

0
Publicat:
Ultima actualizare:
burnout

Aproximativ 76,5% dintre angajaţii români spun că au trecut prin cel puţin un episod de burnout în ultimii cinci ani, conform unui sondaj realizat în luna august a acestui an de platforma Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaţilor din România.

Astfel, 54% dintre angajaţii români spun au trecut prin mai multe episoade de burnout în ultimii cinci ani, iar 22,5% printr-un singur moment de epuizare generată de muncă. În jur de 20% spun că nu stiu să identifice starea de burnout şi doar 3% afirmă că nu au trecut prin astfel de momente. 

Aproximativ, 32% dintre angajaţi spun că starea de burnout le-a fost cauzată de volumul foarte mare de muncă, 24,7% de cultura companiei, 24,2% de managerul cărora le raportau şi 13,3% de lipsa concediilor de odihnă. 

Angajaţii: Companiile nu ne ajută să trecem peste burnout 

Pe de altă parte, 81% dintre angajaţi declară că nu au primit ajutor din partea angajatorului pentru a trece peste această stare. Doar 5% au afirmat că au fost ajutaţi de compania în care lucrau.

În ceea ce priveşte acţiunile concrete pe care le iau companiile pentru ca angajaţii lor să beneficieze de zile de concediu, în jur de 43,7% dintre salariaţi spun că sunt încurajaţi să îşi ia zile libere. Aproximativ 25,8% afirmă că nu există acţiuni concrete de informare despre importanţa concediului, circa 19,3% nu sunt încurajaţi să îşi ia zile de odihnă, iar 12% nu se simt încurajaţi să îşi concediu pentru că nu are cine să-i înlocuiască. 

“Tot mai mulţi romani suferă de burnout atât din cauza volumului mare de muncă, dar şi din cauza lipsei de leadership a managerilor. Pe de altă parte, pandemia şi lipsa unei delimitări clare între spaţiul pentru muncă şi cel pentru viaţă personală i-a făcut pe mulţi să petreacă şi mai multe ore lucrând. Acest sondaj ne arată din nou faptul că angajatorii ar trebui să fie tot mai atenţi la starea de bine a angajaţilor şi să implementeze acţiuni concrete, un exemplu fiind încurajarea oamenilor să îşi ia concediu”, declară Andra Pintican, director de marketing al Undelucram.ro. 

De altfel, doar 42% dintre respondenţi spun că se relaxează complet şi închid tot ce ţine de muncă atunci când sunt în vacanţă, 39% se ocupă de urgenţe, iar 18,5% îşi verifica constant e-mailul. 

La momentul realizării sondajului, aproximativ 60% dintre respondenţi fuseseră în vacanţă sau aveau de gând să facă acest lucru; 25,8% nu doreau să meargă în vacanţă, iar restul de 13,4% erau nehotărâţi. 

Dintre cei care urmau să plece în concediu sau făcuseră deja acest lucru, vacanţa în ţară a fost o opţiune pentru 41,1% dintre respondenţi, un concediu în străinătate pentru 32,4%, iar 26,4% plănuiau să petreacă câteva zile libere acasă.

Înainte de pandemie, 71% dintre angajaţi mergeau în vacanţă în fiecare an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite