UPDATE Cei care au mai multe case nu mai depun declarația pentru plafonarea energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Energiei a anunțat că legea privind plafonarea energiei electrice, deja publicată în MO, va fi modificată pentru a se elimina depunerea declarației de către cei care au mai multe case.

Cei care au mai multe case nu vor mai trebui să depună declarația și cererea pentru plafonare
Cei care au mai multe case nu vor mai trebui să depună declarația și cererea pentru plafonare

UPDATE 17.05: Draftul proiectului de modificare a ordonanței a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei

Concret, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 274 din 22 martie 2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, în sensul abrogării alin (10) a art. 1 care spune următoarele:

(10) În cazul clienților casnici, prețul final facturat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b) se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reședință ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe propria răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum”.


Știrea inițială

Legea plafonării prețurilor la energie, în fapt mai multe ordonanțe care modifică alte ordonanțe, a avut un parcurs alambicat în ultima perioadă. Concret, OUG 27/2022 a instituit schema de plafonare a prețurilor la energie, care a fost modificată prin OUG 119/2022 modifica schema de plafonare. Legea de aprobare a acestei din urmă ordonanțe este Legea 357/2022 (potrivit informațiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaților), care se numește  Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial la data de 13 decembrie.

Această din urmă lege va fi modificată astfel încât persoanele fizice cu mai multe proprietăți să nu mai fie nevoite să depună declarația pe propria răspundere la furnizor.

Virgil Popescu: Încă de săptămâna trecută premierul a cerut eliminarea declarației

Anterior, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunțase că problema celor cu mai multe case este în curs de rezolvare.

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare.

Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum.

Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

PSD a cerut eliminarea declarației pentru cei cu mai multe case

Anterior, PSD anunțase că a solicitat eliminarea declarațiilor pe proprie răspundere pentru cei care au mai multe locuri de consum.

„PSD va propune în Coaliția de guvernare ca Executivul să dispună în regim de urgență eliminarea reglementării privind depunerea unei declarații pe proprie răspundere în care trebuie precizat locul consum la care se acordă prețurile plafonate la energie electrică”, a comunicat formațiunea politică.

Potrivit acesteia, „formularea din lege este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriașilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă prețuri mai mici la energia electrică”.

„Totodată, o astfel de cerință creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în privința gestionării unui număr mare de declarații ce ar trebui depuse într-un termen foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma actuală, reglementarea descurajează economisirea de energie pentru categorii largi de cetățeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Prin urmare, PSD va propune revenirea la formularea care a fost adoptată de Senat, care nu conținea această prevedere. Se vor menține însă declarațiile pe proprie răspundere în cazul familiilor cu cel puțin trei copii, familiilor monoparentale și al persoanelor cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală. În aceste situații, declarația pe proprie răspundere este necesară pentru acordarea unui beneficiu special, destinat exclusiv acestor trei categorii de consumatori”, se menționează în comunicat.

Chisăliță: Exces de zel din dorința de a face legi anti-bogați

Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a semnalat recent neregulile din legea plafonării prețurilor la energie.

Dorința de a face legi anti-bogați, acolo unde nu sunt de fapt bogați, a dus la apariția articolului din legea privind plafonarea prețului la energie electrică privind cazul în care deții mai multe locuințe. Din păcate încă o dată unii românii sunt puși într-o situație umilitoare de a alerga cu hârtii de sărbători pentru a plătii mai puțin pentru energie electrică, și mulți dintre aceștia nici nu au mai multe locuințe!

Asociația Energia Inteligentă a sesizat anomaliile din legea plafonării prețului la energie electrică și a propus ca ANRE să realizeze o verificare și să trimită fiecărui furnizor o bază de date cu clienții care nu mai trebuie să depună declarații pe proprie răspundere pentru că au un singur loc de consum unde beneficiază de preț plafonat. Ne bucură faptul că acestă propunere este discutată și astfel milioane de consumatori nu mai trebuie să depună aberanta declarație prin care să declare că nu mai beneficiază de preț plafonat la alt loc de consum.”, a transmis reprezentantul AEI.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite