Plafonarea preţului la energie: Ce trebuie să știe clienții care au mai multe contracte pe numele lor

0
Publicat:

Încă o dată unii românii sunt puși într-o situație umilitoare de a alerga cu hârtii de sărbători pentru a plătii mai puțin pentru energie electrică, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumistru Chisăliță.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dorința de a face legi anti-bogați, acolo unde nu sunt de fapt bogați, a dus la apariția articolului din legea privind plafonarea prețului la energie electrică privind cazul în care deții mai multe locuințe. Din păcate încă o dată unii românii sunt puși într-o situație umilitoare de a alerga cu hârtii de sărbători pentru a plătii mai puțin pentru energie electrică, și mulți dintre aceștia nici nu au mai multe locuințe!

Asociația Energia Inteligentă a sesizat anomaliile din legea plafonării prețului la energie electrică și a propus ca ANRE să realizeze o verificare și să trimită fiecărui furnizor o bază de date cu clienții care nu mai trebuie să depună declarații pe proprie răspundere pentru că au un singur loc de consum unde beneficază de preț plafonat. Ne bucură faptul că acestă propunere este discutată și astfel milioane de consumatori nu mai trebuie să depună aberanta declarație prin care să declare că nu mai beneficază de preț plafonat la alt loc de consum.”, a transmis reprezentantul AEI.

Potrivit acestuia, noua Lege a plafonării prețului la energiei stabilește că prețul plafonat sub 1,3 lei/kWh se aplică exclusiv pentru „locurile de consum de domiciliu/reședință”.

Această situație determină necesitatea ca un furnizor să acorde aceste plafonări și să-și recupereze banii de la stat exclsuiv în situația în care se asigură că clientul casnic beneficiază o singură data de preț plafonat la un singur loc de consum.

În aceste condiții furnizorul trebuie să fie informat și să primească o declarație pe proprie răspundere că acesta are un singur loc de consum unde va beneficia de preț plafonat și care este acela și să declare tot pe proprie răsăundere că nu are un alt loc de consum unde poate beneficia de preț plafonat sub 1.3 lei/kWh: „poate beneficia de prețul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) și b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum.”

,,Astfel, legea este clară, nu poți să-ți alegi chiar unde vrei tu să spui că vrei să ai preț plafonat. Dar care este diferența între domiciliul și reședință:

Domiciliul, conform art. 87 din Codul Civil, „este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală”. Astfel, adresa de domiciliu va fi cea trecută pe cartea de identitate.

Reședința, conform art. 88 din Codul Civil, „este în locul unde îşi are locuinţa secundară”. Adresa secundară (care trebuie să fie confirmată prin viza de flotant) este necesară atunci când se stă cu chirie în alt oraș. Conform OUG 97/2005, art 30, Reședința este acolo unde persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu. Conform OUG 97/2005, dacă locuiți mai mult de 15 de zile la o adresă diferită față de cea din domiciliu, puteți iniția procedurile pentru obținerea vizei de flotant care poate fi valabila maxim 1 an.”, explică Dumitru Chisăliță.

El precizează că legea plafonării prețului la energie electrică stabilește necesitatea ca un client să aleagă între locul de consum la domiciliu și la reședință. Dar, în primul rând acesta trebuie să îndeplinească fromalitățile legale privind această reședința.

Astfel, indicarea unui loc de consum ca fiind reședință, conform legii presupune să locuiești acolo cel puțin 15 zile/an.

În același timp se pot observa multiplele situații existente în România:

- Client care a vândut o casă la care nu s-a realizat un nou contract pe numele noului proprietar, iar el locuiește într-o altă casă

- Client care a încheiat un contract cu furnizorul de energie electrică pentru părinții săi, pentru a-I achita facturile având în vedere pensia mica a acestora

- Client care a încheiat un contract cu furnizorul de energie electrică pentru copii săi care sunt studenți si nu au venituri etc.

În toate aceste cazuri, oamenii care locuiesc efectiv în aceste locuințe, dacă se încadrează în condițiile de consum, vor avea de achitat facturi cu 60-90% mai mari doar datorită modului in care a fost scrisă acestă lege sau vor alerga să facă contracte prin care să modifice contractele existente, pe numele copiilor, părințiilor etc. și după aceea să aleargă la furnizor cu declarațiile în cpnformitate cu legea, ceea ce sigur va determina ca oamenii să nu beneficieze de aceste drepturi de la 1 ianuarie 2023.”, menționează specialistul AEI.

Cererea și declarația pe propria răspundere pot fi găsite aici.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite