Nereguli în noua lege a plafonării prețului la energie. Românii ar putea plăti mai mult în 2023 pentru ce au consumat în 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea plafonării obligă mulți români să achite mai mult la energie electrică, nu doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv pentru anul 2022, susține Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Legea plafonării obligă românii să achite mai mult la energie, Foto: Shutterstock
Legea plafonării obligă românii să achite mai mult la energie, Foto: Shutterstock

Un cititor al siteului Asociației Energia Inteligentă (www.asociațiaenergiainteligenta.ro) a semnalat un aspect, care sincer a scăpat în analiza noii legi a plafonării prețului la energie: articolul introdus în lege care stabilește că plafonarea se aplică la un singur loc de consum, nu se aplică doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv pentru ultimele 4 luni din anul 2022.”, transmite sursa citată.

Potrivit specialistului, legea plafonării prețului la energie electrică stabilește că dacă pentru perioada viitoare există posibilitatea să primești totuși preț plafonat, dacă parcurgi o anumită birocrație, legea nu îți dă nici o posibilitate, ca pentru perioada trecută să beneficiezi de preț plafonat.

Ești pus la zid și trebuie să achiți din urmă mai mulți bani, chiar dacă ai consumat în anul 2021 în medie doar 95 kWh/lună, chiar dacă ai închis toate becurile și ai consumat și în anul 2022 în medie 91 kWh/lună, vine această lege și te obligă să achiți cu 90% mai mult”, explică Chisăliță.

Să luăm exemplul care ni s-a prezentat la Asociație, un consumator de energie electrică are domiciliul la o adresă (fără a preciza dacă este proprietate proprie sau chirie), acolo unde și la stabilit pentru a-și putea înscrie copilul la o anumită școală, dar locuiește la un alt imobil, unde are reședința. La locul unde efectiv locuiește și are reședința a consumat 95 kWh în medie în anul 2021, energie electrică. În perioada 1 septembrie 2022 – 19 septembrie 2022 are un consum de energie electrică de 364 kWh, pentru care înaintea publicării noii legi a energiei trebuia să achite 247,52 lei, contravaloarea energiei electrice consumate. După noua lege este necesar să achite pentru acest consum realizat anterior existenței legii 473,2 lei, adică cu 92% mai mult. Aberant!”, mai arată reprezentantul AEI.

În acest context, Asociația solicită „schimbarea urgentă a acestei legi și eliminarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulți bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât și pentru consumurile viitoare, dar și pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperați la cozii uriașe la ghișeele furnizorilor. STOP aberațiilor!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite