Cei 50.000 de străini veniţi la muncă în România pot deveni membri de sindicat. Anunţul oficial al BNS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
muncitori straini asiatici constructii forta de munca foto inquam photos george calin

Cei 50.000 de străini veniţi la muncă în România, atât cei deja angajaţi, cât şi cei care vor veni după ce Guvernul a aprobat dublarea contingentului de lucrători din state terţe, pot deveni membri de sindicat, a anunţat joi Blocul Naţional Sindical (BNS).

„Blocul Naţional Sindical a luat act de decizia Guvernului României de a mări contingentul de lucrători din state terţe la 50.000 de persoane.

Pe cale de consecinţă, Biroul Executiv BNS, reunit astăzi, 12 august 2021, a decis iniţierea unor proceduri interne, împreună cu reprezentanţi ai federaţiilor membre din diferite domenii (construcţii şi materiale de construcţii, HORECA, agricultură, industria constructoare de maşini, etc), în vederea preluării ca membri de sindicat a cetăţenilor extracomunitari veniţi pe teritoriul României în scop de muncă, în măsura în care aceştia vor dori să-şi exercite dreptul la liberă asociere”, anunţă sindicatul.

Potrivit acestuia, sunt deja pregătie pachete de informaţii relevante pentru acest tip de lucrători care vizează standardele obligatorii de muncă din România (salariul minim, programul de lucru, condiţiile de lucru în weekend, condiţiile de sănătate şi securitate în muncă specifice fiecărui domeniu, etc) precum şi alte elemente din legislaţia naţională care vizează atât condiţiile de locuire, cât şi normele incidente dreptului de muncă pe teritoriul ţării noastre.

Aceste informaţii vor fi puse la dispoziţie atât lucrătorilor care se află deja în ţară, cât mai ales celor care intenţionează să vină în scop de muncă pe teritoriul României.

Se va asigura de asemenea informarea prealabilă a lucrătorilor care urmează să ajungă în România, atât asupra modului şi condiţiilor în care urmează să se încheie contractele individuale de muncă şi eventuale acte adiţionale, cât şi asupra altor aspecte care să-i sprijine pe respectivii lucrători să evite încheierea unor contracte cu clauze abuzive sau să cadă pradă traficanţilor de carne vie.

„Pe teritoriul României, vom relaţiona cu angajatorii români pentru a asigura respectarea contractelor de muncă (în egală măsură vom trata şi drepturle şi obligaţiile părţilor), dar şi cu instituţii publice cu roluri/responsabilităţi incidente cum ar fi Inspecţia Muncii (pentru încălcări ale contractelor de muncă şi a normelor de sănătate şi securitate în muncă) sau Inspectoratul General pentru Imigrări (pentru elemente care ţin de dreptul de şedere al lucrătorilor în România sau repatrierea lucrătorilor străini).

Anunţăm, de asemenea, faptul că la începutul săptămânii viitoare, Blocul Naţional Sindical va semna un parteneriat care vizează informarea, asistarea şi sprijinirea lucrătorilor din Nepal (care se află pe teritoriul României sau care urmează să vină în scop de muncă). Pe acelaşi model vom propune celor interesaţi parteneriate similare pentru a asigura apărarea drepturilor lucrătorilor migranţi.

Precizăm că începând cu 15 septembrie, va deveni operaţional un sistem care va permite fiecărui lucrător interesat care aderă la sindicat să aibă un cont individual deschis în platforma BNS, ceea ce le va permite să fie în contact permanent cu structura sindicală şi să semnaleze ori de câte ori este cazul problemele cu care se confruntă.

Menţionăm că acest sistem este funcţional şi disponibil lucrătorilor români, membri de sindicat BNS, încă de la sfârşitul anului 2016”, a informat BNS. 

Citeşte şi:

50.000 de străini vor fi acceptaţi la muncă în România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite