Cât costă poliţa RCA la sfârşit de an

0
0

Asigurările de răspundere civilă auto s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an, însă cei cărora le expiră poliţele în această perioadă pot profita de reducerile aplicate de companii de Sărbători.

Pe lângă cheltuielile tradiţionale de Sărbători, mulţi români trebuie să aloce o parte din buget pentru reînnoirea asigurării obligatorii de răspundere civilă (RCA) ale autoturismelor. Mulţi şoferi au ales să încheie poliţe RCA la sfârşit sau început de an, astfel că acestea expiră în această perioadă. „Adevărul“ a analizat ofertele disponibile pe piaţă la finalul acestui an. Preţul unei asigurări RCA porneşte, în cazul unui autoturism Logan, de la 220 de lei pentru o perioadă asigurată de 6 luni, şi poate ajunge până la 2.000 de lei pentru poliţele cu valabilitate de un an.    

Tarifele diferă însă de la şofer la şofer şi de la autoturism la autoturism în funcţie de mai mulţi factori: vârsta şoferului, anul în care acesta a obţinut permisul, dacă este femeie sau bărbat, marca maşinii, capacitatea cilindrică sau eventualele accidente ale maşinii. 

image

De exemplu, o asigurare RCA pe 12 luni pentru Dacia Logan, cu o capacitate cilindrică de 1.400 cm cubi şi o putere de 75 kw, condus de o femeie sub 30 de ani, care a obţinut permisul în 2007, costă între 850 de lei şi 1.900 de lei, în funcţie de compania de asigurări care emite poliţa, potrivit calculatorului rca-ieftin.ro. Asirom vinde poliţa cu 853 de lei, Astra Asigurări cu puţin peste 1.000 de lei, iat Allianz Ţiriac cu 1.900 de lei. 

Un şofer de peste 40 de ani, cu permis din 1999, care conduce o maşină Skoda Octavia fabricată în 2007, cu o capacitate cilindrică de 1.900 cmc şi o putere de 74 kw, care nu a fost implicat în accidente, poliţa RCA valabilă un an va costa 400 de lei şi 600 de lei. De exemplu, Astra Asigurări vinde poliţa cu 418 lei, iar Groupama cu 583 de lei. 

Noi scumpiri în 2014

Pe portalul rca-ieftin.ro, şoferii sunt avertizaţi că preţurile la poliţele pe 12 luni au o reducere mai mare şi, în plus, „în 2014, tarifele se vor majora“. Tarifele pentru poliţele RCA au crescut în ultimul an, în medie, cu 25%, însă majoritatea companiilor şi brokerilor de asigurări practică reduceri în perioada Sărbătorilor de iarnă. Nivelul primelor de asigurare reflectă şi calitatea produselor oferite, astfel că cele mai scumpe poliţe sunt emise de companii care şi-au făcut o reputaţie în a plăti despăgubirile. 

Poliţele RCA s-ar putea scumpi şi în 2014 cu 20% întrucât legislaţia europeană îi constrânge pe asiguratori să plătească despăgubiri de până la 5 milioane de euro pentru fiecare accident soldat cu victime.

La sfârşitul lunii septembrie, companiile de asigurări aveau aproximativ 4,5 milioane de contracte de asigurare de răspundere civilă auto.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite