Cât cheltuiește un român care locuiește în Spania pe cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile românilor care lucrează în Spania au înregistrat o creștere în ultimii ani, dar în același timp și nevoile individuale sunt mari.

Foarte mulți români din Spania lucrează în agricultură
Foarte mulți români din Spania lucrează în agricultură

Începând cu 1 ianuarie 2023 salariul minim net în Spania a crescut de la 1.000 de euro pe lună la 1.080 euro.

Pe de altă parte, și în această țară au crescut cheltuielile cu costul vieții, astfel că românii care locuiesc în Spania sunt nevoiți să-și gestioneze bugetul în funcție de necesități, scrie stiridiaspora.ro.

Vorbim de chirie, facturi, alimente, transport și alte bunuri de care au nevoie, totul în funcție de salariul pe care îl câștigă și de priorități.

În urma unei discuții inițiate de o femeie într-o postare pe grupul de Facebook Români în Spania, despre costul lunar pentru o viață decentă în Spania, a rezultat că în 2023 majoritatea românilor din Spania cheltuie între 400-700 de euro pe lună doar pe mâncare.

"Depinde dacă ai copii, ce rate ai etc, să plătești 200€ cheltuieli, 400€ să lași în mercadona pe mâncare (pe principiul că noi româncele în general gătim mult) și îți mai rămân 400€ pentru una alta.”

"Familie de trei, mâncare 500-600, curent, 150-200, apă 80 la 2-3 luni, asigurări private 50-80 de persoană pe lună.

„Mâncarea s-a scumpit exagerat de mult și nu cred că se mai încadrează în cei 600, ca să nu mai zic că adăugăm detergenții și produsele cosmetice." 

„Mâncarea cam 600 de euro pe lună sau chiar mai puțin pentru două persoane. Gătesc în casă, mâncăm multe fructe și n-am făcut economie la mâncare dar nici nu aruncăm mâncare! Și asta în Madrid!" , sunt câteva din răspunsurile primite.

Oamenii vorbesc de faptul că traiul în Spania poate fi mai ridicat decât în România pentru anumite tipuri de produse și servicii, de orașul în care locuiesc, viața fiind mai scumpă la Madrid sau Barcelona față de alte orașe.

 "Eu cu tot ce am de plată lunar (Casă/ mașină/ asigurări/ etc), fără fițe și ieșit la restaurant, cam 1800-2200 euro o familie de trei persoane cu ipotecă, acum depinde și de zona în care stai, depinde și cât vrei să cheltui, depinde și ce înseamnă confort pentru tine", mai scrie un român.

"În Madrid, dacă vrei un apartament cu două camere, chiria cea mai ieftină 600, 700€ apoi cheltuieli (facturi utilități)”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite