Camera Consultanţilor Fiscali: Sperăm ca decizia de prelungire a aplicării opţionale a plăţii defalcate a TVA să fie menţinută în plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Consultanţilor Fiscali (CCF) salută decizia Comisiei pentru Buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat prin care plata defalcată a TVA devine obligatorie, de la anul, doar pentru instituţiile statului şi cele care au relaţii contractuale cu statul şi speră ca decizia să fie menţinută în plen.

Comisia pentru Buget, finanţe a aprobat marţi un amendament la OG privind plata defalcată a TVA potrivit căruie prevederile devin obligatorii, începând cu 1 ianuarie 2018, doar pentru persoanele juridice aflate în relaţii contractuale cu instituţiile publice şi pentru companiile cu capital majoritar de stat, urmând ca pentru toate celelalte categorii de persoane impozabile, sistemul de plată defalcată a TVA să rămână în continuare opţional până la data de 1 ianuarie 2019.

„Camera Consultanţilor Fiscali a militat ca în procesul de dezbatere în Parlament a OG nr. 23/2017, să fie aduse amendamente care să prevadă aplicarea opţională a TVA defalcat şi după data de 1 ianuarie 2018.  Apreciem decizia membrilor Comisiei de a ţine cont de solicitările venite din partea tuturor reprezentaţilor mediului de afaceri, care, în ultima perioadă, şi-au prezentat îngrijorarea cu privire la consecinţele pe care aplicarea obligatorie şi într-un termen foarte scurt a unui astfel de sistem de plată a TVA le-ar putea avea asupra întregii activităţi economice din România”, se arată într-un comunicat al CCF.

Consiliul îşi exprimă speranţa că această decizie de prelungire a aplicării opţionale a sistemului de plată defalcată a TVA va fi menţinută în procesul de aprobare în şedinţa de plen a Senatului, cât şi în cadrul dezbaterilor ce vor urma în Camera Deputaţilor. 

„Subliniem încă o dată că, în opinia CCF, mecanismul de plată a TVA defalcat trebuie să fie un mecanism opţional şi nu obligatoriu, până când agenţii economici vor reuşi să-şi adapteze şi să-şi organizeze evidenţele interne pentru a se conforma noilor prevederi”, arată reprezentanţii.

Aceştia atrag însă atenţia asupra faptului că textul OG nr. 23/2017, aşa cum a rezultat în urma amendamentelor aprobate de către Comisia pentru Buget din Senatul României, necesită în continuare o serie de corecţii tehnice cu privire la prevederile tranzitorii legate de aplicarea opţională a sistemului de plată defalcată a TVA de către unele companii începând cu data de 1 octombrie.  

„În acest sens, CCF va întreprinde toate demersurile necesare pentru identificarea modificărilor necesare pentru asigurarea unui cadru legislativ corespunzător pentru toate persoanele impozabile, care vor aplica acest sistem în toată această perioadă, spre a fi avute în vedere în dezbaterile ce vor urma în Camera Deputaţilor privind sistemul de plată defalcată a TVA”, conchide CCF.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri