Greenpeace: O platformă OMV Petrom din Marea Neagră, pericol pentru mediu. Activiștii cer oprirea Neptun Deep. Reacția Petrom | FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platforma 7 deținută de OMV Petrom în Marea Neagră este pe cale să se prăbușească, prezentând un grad ridicat de coroziune și uzură, transmite Asociația Greenpeace.

OMV şi Exxon au anunţat în luna iulie că încep forajul în apa de mare adâncime a blocului Neptun din Marea Neagră FOTO Petrom

Conform unor fotografii furnizate de o sursă anonimă pentru Greenpeace, Platforma 7 a OMV Petrom din Marea Neagră s-ar afla într-o stare avansată de degradare, iar pilonii de rezistență ar prezenta avarii grave, având crăpături și suprafețe corodate extinse.

„Fotografiile indică faptul că straturile de protecție au fost corodate și afectează grosimea peretelui structurii. Grosimea pereților pilonilor și a chesoanelor (structuri de fundație în ape adânci) sunt proiectate pentru a rezista la sarcinile dinamice generate de valuri, curenți și greutatea platformei. Dacă grosimea pereților este compromisă de coroziune, structurile ar putea reprezenta o amenințare de dezintegrare a platformei, cu consecința unui risc inerent pentru un dezastru ecologic și pentru integritatea siguranței muncii”, declară Surya Jaikaran, analist în energie la Greenpeace International cu un master în inginerie mecanică și 9 ani de experiență în mari companii de petrol și gaze.

În plus, uzura prezentă pe platformele deja existente ridică un semn de întrebare în ceea ce privește capabilitatea companiei de a realiza un nou proiect de anvergură precum Neptun Deep, atrage atenția Greenpeace.

Reprezentanul OMV Petrom Ramona Zanfirescu a răspuns unei solicitări „Adevărul” referitoare la această situație menționând că infrastructura și echipamentele sunt monitorizare continuu și se intervine în mod planificat sau ori de câte ori este nevoie la platformele deja existente. „Activitățile noastre se derulează cu respectarea tuturor normelor de siguranța si a standardelor din domeniu, sănătatea si siguranța fiind prioritatea noastră”, a transmis reprezentantul companiei la solicitarea ziarului.

În plus, Zanfirescu a mai precizat și faptul că aspectele semnalate cu privire la starea de degradare a Platformei 7 OMV Petrom din Marea Neagră sunt în cursul unui proces de a fi remediate, în acest moment fiind derulată inspecția periodică, acompaniată de activități de mentenață. Potrivit acesteia, se estimează ca lucrările aflate în curs vor fi finalizate în luna aprilie.

Activiștii cer oprirea Neptun Deep

„Cum poate OMV Petrom să implementeze în siguranță noua exploatare Neptun Deep în condițiile în care platformele lor existente arată așa? OMV spune că are cele mai înalte standarde de siguranță din industrie, dar subestimează și ignoră impactul negativ al unui potențial accident la această platformă. Cerem explicații imediate autorităților responsabile pentru avizarea și supravegherea acestei platforme, care reprezintă un pericol pentru siguranța personalului, a habitatelor și a speciilor din Marea Neagră și Delta Dunării” , a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, pentru Greenpeace.

Potrivit OMV Petrom, compania investește constant în buna funcționare a platformelor sale situate în Marea Neagră, și va face acest lucru și din momentul în care va demara proiectul Neptun Deep. 

Doar în ultimii 4 ani, compania a investit 150 milioane de euro pentru modernizarea instalațiilor offshore şi va continua acest program şi în anii următori”, a declarat reprezententul companiei pentru „Adevărul”.

Cu toate acestea, organizația de mediu Greenpeace a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre, iar într-un efort comun, alți 76 de oameni de știință din Austria s-au alăturat eforturilor organizației și au cerut colectiv OMV Petrom oprirea proiectului Neptun Deep.

Potrivit companiei OMV Petrom, Neptun Deep este cel mai mare proiect de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre și primul proiect offshore în ape de mare adâncime din România. Proiectul e gestionat în proporție de 50% de OMV Petrom și 50% de Romgaz (companie românească de stat).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite