Bulgaria lansează licitaţii pentru gaze lichefiate. Cum avansează discuţiile cu Gazprom pentru reluarea livrărilor

0
0

Compania de distribuţie a gazelor Bulgargaz va lansa marţi trei licitaţii pentru gaze naturale lichefiate, în ideea de a evita apariţia unor probleme în aprovizionarea cu gaze la iarnă şi a asigura securitatea energetică pe termen lung, a declarat directorul general al companiei de stat Denitsa Zlateva, transmite Reuters.

Bulgaria poarta discuţii cu Gazprom pentru reluarea livrărilor de gaze, Foto: Arhivă Adevărul
Bulgaria poarta discuţii cu Gazprom pentru reluarea livrărilor de gaze, Foto: Arhivă Adevărul

Astfel, Bulgargaz va începe o licitaţie pentru livrări de gaze lichefiate în lunile noiembrie şi decembrie, o altă licitaţie pentru livrări pe parcursul anului 2023 şi a treia pentru o perioadă de zece ani, a precizat Denitsa Zlateva.

Potrivit sursei citate, în paralel, Bulgaria poartă discuţii cu grupul rus Gazprom pentru reluarea livrărilor de gaze, care au fost întrerupte de Moscova în luna aprilie după ce autorităţile de la Sofia au refuzat să plătească în ruble.

Însă deocamdată nu există progrese notabile, a declarat ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov, informează Agerpres.

În prezent, Bulgaria, care este aproape complet dependentă de importurile de gaze ruseşti, îşi asigură aproximativ 30% din necesităţi cu livrări din Azerbaidjan şi cumpără restul de pe piaţă.

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria erau din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Bulgaria, în pofida unui contract valabil până la sfârşitul anului 2022, după ce fostul premier pro-american Kiril Petkov a respins cererea Moscovei privind plata gazului natural în ruble. Gazprom afirma atunci că livrările vor fi oprite până când plățile vor fi efectuate.

Anual, Bulgaria consumă aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze.

La sfârşitul lunii august, Bulgaria a început negocierile cu compania de stat rusă Gazprom, pentru a reveni la un contract în vederea soluţionării lipsei de gaz.

Ţinând cont de solicitările din partea companiilor şi a sindicatelor, în realitate, discuţiile cu Gazprom privind reluarea livrărilor sunt inevitabile”, a afirmat Rossen Hristov în august.

Miniştrii energiei din Uniunea Europeană se vor reuni pe 30 septembrie pentru a discuta măsurile de urgenţă propuse de Comisie în vederea stopării creşterii preţurilor gazelor şi energiei electrice cauzate de războiul din Ucraina.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite