Ministrul Energiei: România și Bulgaria își vor uni forțele privind pregătirile pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Bulgaria îşi vor uni forţele pentru pregătirea iernii din punctul de vedere al aprovizionării cu energie, a scris, vineri, pe Facebook, ministrul român de resort, Virgil Popescu.

România şi Bulgaria vor colabora pentru aprovizionarea cu energie la iarnă, Foto: Gov.ro
România şi Bulgaria vor colabora pentru aprovizionarea cu energie la iarnă, Foto: Gov.ro

Astăzi mă aflu la lucrările Consiliului Energiei, care se desfăşoară la Bruxelles. Cu această ocazie am avut o întâlnire bilaterală cu ministrul Energiei din Bulgaria, Hristov Rossen, pentru a discuta despre importanţa cooperării regionale pentru operaţionalizarea Platformei Energetice europene pentru achiziţia în comun a gazelor naturale precum şi operaţionalizarea coridorului Vertical de gaze naturale şi a celui Transbalcanic pentru a asigura o stabilitate energetică crescută în regiune", a arătat ministrul Energiei.

Oficialul a completat că România şi Bulgaria îşi vor uni forţele privind pregătirile pentru iarnă şi rolul resurselor indigene cu producţie în bandă în asigurarea independenţei energetice şi a securităţii în aprovizionare.

Miniştrii europeni ai Energiei se reunesc vineri pentru a căuta soluţii, dintr-o lungă listă de măsuri posibile, pentru a-i proteja pe cetăţeni de preţurile record la energie înainte de venirea iernii.

La baza discuţiilor va sta un set de propuneri anunţat miercuri de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, printre care se află plafonarea preţului gazelor naturale ruseşti, o taxă claw back pe veniturile producătorilor de electricitate care nu utilizează gaze naturale, reducerea generală a cererii de electricitate şi linii de credit în regim de urgenţă pentru firmele de utilităţi care trebuie să acopere garanţii mai mari.

Taxa clawback

Comisia Europeană vrea să introducă o taxă clawback care să se aplice veniturilor realizate de producătorii de electricitate care nu utilizează gaze naturale şi să folosească banii astfel colectaţi pentru a-i proteja pe consumatori de creşterea facturilor, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

Taxa Clawback este una dintre măsurile de urgenţă elaborate de Executivul comunitar pentru a reduce costurile la gaze naturale şi electricitate, care au explodat ca urmare a reducerii livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa după invadarea Ucrainei.

Tot în propunerile Comisiei Europene, consultate miercuri de Reuters, este menţionată şi o ţintă pentru statele membre, privind reducerea cu 10% a consumului de electricitate, informează Agerpres.

În acelaşi document, care este posibil să sufere modificări înainte de prezentarea oficială, se prevede că UE va impune un plafon de 200 de euro pentru 1 Megawatt oră pentru preţul primit de acele companii de utilităţi care nu utilizează gaze naturale pentru a produce electricitate.

Ce operatori ar putea fi afectaţi

Măsura ar urma să afecteze operatorii de parcuri eoliene şi fotovoltaice, centrale pe biomasă, centrale nucleare şi producătorii de electricitate pe bază de cărbune.

Totodată, în document se mai prevede că plafonul de preţ va fi aplicat şi veniturile în exces vor fi recuperate după ce se vor încheia tranzacţiile cu electricitate, astfel încât măsura nu va afecta în mod direct preţurile de pe bursa de electricitate din Europa.

Plafonul de preţ propus de Executivul comunitar ar fi cu mult sub preţurile actuale la electricitate de pe piaţa angro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite