Ungaria a prelungit plafoanele la preţul carburanţilor şi alimentelor de bază

0
Publicat:

Ungaria a prelungit plafoanele de preţ ale carburanţilor şi alimentelor de bază, cu trei luni, până la sfârşitul anului, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, a declarat sâmbătă şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, într-un briefing de presă, transmite Reuters.

Rata anuală a inflației în Ungaria a crescut la 15,6% în august, Foto: Arhivă Adevărul
Rata anuală a inflației în Ungaria a crescut la 15,6% în august, Foto: Arhivă Adevărul

Budapesta a criticat aspru Uniunea Europeană pentru impunerea de sancţiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, declarând că nu au reuşit să slăbească în mod semnificativ Moscova, provocând în acelaşi timp o creştere a preţurilor alimentelor şi energiei, informează News.ro.

Potrivit sursei citate, combinată cu deprecierea forintului la minime record, creşterea preţurilor a dus inflaţia din Ungaria la maximele ultimelor două decenii, forţând Banca Naţională a Ungariei să-şi majoreze brusc dobânda de politică monetară la 11,75%.

Anunţând extinderea plafoanelor de preţ dincolo de termenul limită iniţial de 1 octombrie, şeful de cabinet al premierului Orban, Gergeli Gulias, a mai spus că Guvernul va extinde şi un plafon al dobânzilor creditelor ipotecare, care trebuia să expire la sfârşitul acestui an, ,cu cel puţin „şase luni".

Acum evaluăm că atâta timp cât sancţiunile UE sunt în vigoare, nu există nicio şansă realistă pentru o îmbunătăţire”, a declarat Gulias la briefingul de presă.

Guvernul Orban a decis, de asemenea, să lanseze o schemă de sprijin pentru întreprinderile mici care sunt mari consumatoare de energie, acoperind jumătate din creşterea facturilor pentru energie, comparativ cu nivelurile de anul trecut, a declarat ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy.

Acesta a mai adăugat că Guvernul va lansa, de asemenea, o schemă de sprijin pentru investiţii, destinată întreprinderilor mici, pentru a le ajuta să-şi îmbunătăţească eficienţa energetică şi să îşi reducă costurile.

Inflație de 15,6% în august

Conform datelor transmise în cursul acestei săptămâni de Bogdan Maioreanu, analist economic al eToro, în ciuda faptului că are cele mai mari rate ale dobânzii din Uniunea Europeană, inflația din Ungaria este departe de a fi ținută sub control.

Rata anuală a inflației a crescut la 15,6% în august, cel mai ridicat nivel din 1998 încoace. Prețurile alimentelor s-au majorat cu 40%, cele mai mari creșteri fiind la margarină, pâine, brânză, pastele făinoase și produsele lactate. Comparativ cu luna precedentă, prețurile de consum au crescut cu 1,8%.

Ungaria s-a opus introducerii unui plafon maxim al prețului plătit pentru gazele naturale importate din Rusia la reuniunea miniștrilor de Energie din blocul comunitar ce a avut loc pe 9 septembrie la Bruxelles.

Plafonarea prețurilor este o sancțiune energetică ascunsă. Am spus clar că noi nu suntem dispuși să negociem sancțiuni energetice”, a scris oficialul pe pagina sa de Facebook, cu referire la faptul că guvernul de la Budapesta anunțase încă de pe 24 august că nu este dispus nici măcar să stea la masa discuțiilor în ceea ce privește impunerea unor noi sancțiuni energetice împotriva Rusiei.

Mai devreme în cursul acelei zile, în timp ce se afla în drum spre Bruxelles, Szijjártó afirmase că planul propus de Comisia Europeană este „cu totul împotriva intereselor ungare” și că ar duce la o oprire imediată a tuturor exporturilor de gaze naturale pe care Rusia le face.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite