Bugetul de stat are un excedent de 1,28% din PIB pe primele 10 luni din 2015. Plusul bugetar este de 9 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Finanţelor, Anca Paliu Dragu, a preluat un buget cu excedent
Ministrul Finanţelor, Anca Paliu Dragu, a preluat un buget cu excedent

Execuţia bugetului general consolidat pe primele zece luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 9,04 miliarde de lei, respectiv 1,28% din PIB, faţă de excedentul  de 1,9 miliarde de lei, respectiv 0,29% din PIB, înregistrat la aceeaşi dată în anul 2014, anunţă Ministerul Finanţelor.

VENITURILE

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 191,6 miliarde de lei, reprezentând  27,2% din PIB, au fost cu 7,9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,6 puncte procentuale.

S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe venit (13,3%), TVA (+11,8%), venituri nefiscale şi impozit pe profit (+11,2%), şi accize (+7,4%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut cu 1,8% faţă de anul anterior.

Acestea au fost influenţate de reducerea cu 5 pp a contribuţiilor angajatorilor, cât şi de creşterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 2,1%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,8% şi venituri nefiscale cu 2,4%.

CHELTUIELILE

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 182,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 4,0% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere în PIB.

O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (-10,2%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

În paralel, se remarcă o creştere semnificativă, cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 22,7 miliarde de lei, respectiv 3,2% din PIB, în termeni nominali cu 11,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precizează MFP.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite