Bruxellesul vrea să stabilească o limită maximă de 10.000 de euro pentru plăţile în numerar. Măsura este menită să combată spălarea de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor

Comisia Europeană studiază posibilitatea stabilirii unui plafon de 10.000 de euro pentru cumpărăturile cu plata în numerar în toată Uniunea Europeană, măsură menită să combată spălarea de bani obţinuţi prin activităţi ilegale, a declarat, luni, comisarul european pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, potrivit agenţiei EFE.

Potrivit sursei citate, măsura ar putea fi cuprinsă într-un pachet cu noi iniţiative împotriva spălării de capitaluri în UE, pe care Comisia Europeană îl va prezenta în luna iulie şi în care se vor mai regăsi crearea unei noi instituţii europene ce va avea în atribuţii lupta împotriva spălării de bani şi actualizarea sau armonizarea normelor în materie.

Comisarul McGuinness a subliniat că cea mai mare parte a câştigurilor provenite din activităţi infracţionale sunt în numerar, care apoi este investit în proprietăţi sau bunuri de valoare pentru a disimula originea ilegală a banilor, motiv pentru care normele europene în vigoare împotriva spălării de bani se aplică deja operatorilor care fac sau primesc plăţi de peste 10.000 de euro, transmite Agerpres.

Un plafon de 10.000 de euro, a argumentat McGuinness, este 'suficient de înalt pentru a nu pune sub semnul întrebării euro ca monedă de schimb legală şi nici nu va afecta incluziunea financiară'', iar în acelaşi timp este ''suficient de redus pentru a face mai dificil pentru delincvenţi să spele mari sume în numerar''.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite