Boloş: Exploatarea minereurilor neferoase, inclusiv aur, va beneficia de o schemă de ajutor de stat

0
Publicat:

Exploatarea minereurilor neferoase, precum cuprul, argintul şi aurul şi activităţile de prelucrare a acestora vor face obiectul unei scheme de ajutor de stat, proiectele urmând să aibă un buget consistent, de peste 10 milioane de euro, a declarat vineri, la Oradea, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Cariera Cupru Min
România are zăcăminte bogate de minereuri neferoase

"Avem în pregătire o schemă de ajutor de stat pentru exploatarea minereurilor neferoase, pentru că România are zăcăminte bogate de minereuri neferoase pe care le putem exploata şi este o formă de sprijin pentru producţia industrială, care vedem trimestru de trimestru că nu înregistrează un trend prea bun", a afirmat Boloş într-o conferinţă de presă susţinută pe teren.

Potrivit acestuia, cuprul este de departe cel mai mare zăcământ de neferoase pe care îl are România, de peste 700.000 de tone, apoi argint, aur şi toate celelalte metale neferoase.

Ministrul Boloş a declarat, pentru Agerpres, că exploatarea zăcămintelor de aur este o activitate eligibilă.

"Condiţiile de exploatare sunt cele impuse prin autorizaţia de mediu. Dacă există astfel de zăcăminte la Autoritatea Naţională a Resurselor Minerale, atunci este o activitate eligibilă. Nu trebuie să ne sperie astfel de posibilităţi. Măcar aude lumea", a afirmat el.

Proiectele au un buget consistent, de peste 10 milioane de euro, bani alocaţi din bugetul de stat, deoarece "fonduri europene destul de greu se pot accesa pentru asemenea activităţi", a adăugat ministrul.

"Scopul nostru este să putem sprijini economia şi producţia industrială. Ne-am orientat spre activităţile de producţie şi de exploatare de minereuri neferoase tocmai pentru că este nevoie de susţinerea producţiei industriale. Se vede cu ochiul liber această nevoie. Pentru marile companii poate că este bine de gândit un program special pentru ceea ce înseamnă tranziţia verde pentru producţia industrială, de folos pentru România pe termen lung", a mai spus Boloş. 

Munții Apuseni cuprind cele mai bogate zăcăminte aurifere din Europa, iar rămășițele celor mai vechi mine de aur descoperite aici datează din epoca dacică și romană.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite