Boloș, după discuțiile cu sindicatele: Toate salariile sunt plătite la timp și nu vor fi disponibilizări

0
Publicat:

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a transmis, vineri, după o întâlnire cu reprezentanții principalelor sindicate din domeniul finanțelor publice, că toate salariile sunt plătite la timp și nu vor fi disponibilizări.

Marcel Boloş s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor din domeniul finanțelor, Foto: MF
Marcel Boloş s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor din domeniul finanțelor, Foto: MF

În cadrul discuțiilor, ministrul și-a reafirmat angajamentul de a menține un mediu de lucru optim și condiții mai bune pentru toți angajații.

A fost o discuție în care am reafirmat angajamentul pe care mi l-am asumat și ieri față de colegii din minister. Nu va fi dat nimeni afară și nu vor fi puși să dea concurs. Am semnat și un proces-verbal în acest sens. Toate plățile au fost făcute, pentru ca oamenii să își primească banii la timp. Recunosc eforturile și dedicarea de care este nevoie zi de zi și sunt hotărât să mă asigur că munca celor responsabili este apreciată corespunzător. Am luat în considerare sugestiile și feedback-ul primit de la reprezentanții sindicatelor și am identificat câteva direcții cheie pe care le vom urmări în perioada următoare. Cu toate acestea, ei știu mai bine decât orice altă instituție cât de necesară este reforma aparatului central, reducerea de cheltuieli și încadrarea în deficitul bugetar asumat”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor, după o dezbatere constructivă cu reprezentanții principalelor sindicate din domeniul finanțelor publice, s-a ajuns la următoarele concluzii:

1. Nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF și unități subordonate. Pentru funcțiile de conducere afectate de proiectul privind reducerea cheltuielilor se va asigura transformare/înființare în situația în care nu există posturi vacante necesare.

2. Elaborarea proiectului de ordonanță de urgență până la data de 21 august 2023 pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentințele judecătorești. Sindicatele vor înainta Ministerului Finanțelor jurisprudența relevantă până în data de 17 august 2023.

3. Întreprinderea tuturor măsurilor legale necesare pentru cuprinderea în viitoare lege a salarizării familiei ocupaționale distincte „finanțe” datorită specificității, complexității și importanței angajaților din domeniul finanțelor publice.

4. Formarea unui comitet de lucru alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai sindicatelor, cu scopul de a elabora și implementa statutul angajatului în finanțe publice.

5. Înființarea, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF și aparatul central, a unui Institut Național de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice.

Ministerul Finanțelor mai anunţă că va asigura transparența și comunicarea deschisă cu reprezentanții sindicatelor pe parcursul implementării reformelor și va ține cont de feedback-ul acestora în procesul decizional.

Se vor organiza sesiuni periodice de consultări între Ministerul Finanțelor și reprezentanții sindicatelor pentru a monitoriza progresul implementării măsurilor și pentru a face ajustări dacă este necesar.

Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat joi proteste spontane, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite