Angajații din Finanțe continuă vineri protestele, în ciuda promisiunilor făcute de Marcel Boloș FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajații din Finanțe continuă protestele, în ciuda promisiunilor făcute joi de ministrul de resort Marcel Boloș că va lua măsuri pentru egalizarea salariilor pentru funcțiile echivalente.

Angajații din Finanțe continuă protestele
Angajații din Finanțe continuă protestele, în ciuda promisiunilor făcute joi de ministrul de resort
image

La această oră sunt în desfășurare mai multe proteste ale angajaților din direcțiile financiare din Arad, Buzău, Ploiești, Piatra-Neamț, Iași, Cluj, Satu Mare și Tulcea.

image
image

Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au intrat joi în grevă spontană nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

"Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vroiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeaşi acţiune de protest, dar între timp, colegii noştri s-au supărat şi mai tare şi au ieşit în forme spontane. Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. (...) Din ce ştiu acum, la prima mână, la nivel naţional, sunt vreo 15.000 de persoane la protest", a declarat, joi, Vasile Marica, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, la protestul spontan declanşat de angajaţii din Ministerul de Finanţe.

Acesta a subliniat că măsurile propuse de Guvern vor aduce o reducere salarială de circa 700 de lei unui angajat, însă se vor pierde şi o serie de posturi şi de sporuri.

"Cam aşa vor să facă dânşii: cumulăm două funcţii de şef birou şi şeful decide cine rămâne. Lucrul acesta nu se poate. Vom câştiga în instanţă clar, pe de o parte, şi pe de cealaltă parte, nu este normal ce se întâmplă, pentru că pe lângă faptul că nu avem personal tânăr, faptul că din 2016 nu s-au făcut angajări, faptul că nu avem o lege care să ne apere atunci când ne ducem în inspecţie şi vă dau un exemplu. Mulţi m-au întrebat, 10.000 de lei brut sunt bani puţini şi 6.000 de lei net? Eu zic că da. Pentru că un inspector fiscal care se duce la OMV să îl verifice şi se ceartă cu un avocat care are 10.000, eu zic că da. Să fie foarte clar, dacă nu profesionalizăm sistemul ăsta şi trebuie să înţeleagă şi ministerul, şi premierul, şi guvernul că dacă sistemul ăsta nu va fi profesionalizat, nu va fi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget", a explicat Vasile Marica.

Joi seară, ministrul Marcel Boloș a afirmat că își dorește să aibă cu celeritate draftul de act normativ pentru egalizarea salarizării la nivelul funcțiilor echivalente din aparatul central al Ministerul Finanțelor.

El a făcut o serie de promisiuni angajaților.

Toader (SindFisc): Angajaţii din Finanţe vor să meargă până la capăt

Angajaţii din Finanţe vor continua protestul spontan demarat joi până la soluţionarea revendicărilor, printre acestea fiind egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată în fiecare instituţie şi familie ocupaţională distinctă în cadrul Legii salarizării, Familia Finanţe, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Toader Nicolae-Liviu, preşedinte al Sindicatului Naţional Finanţe Publice (SindFisc).

Potrivit acestuia, nemulţumirea salariaţilor din Finanţe este legată şi de "proiectele de OUG, care apar în spaţiu public şi care, în multe privinţe, depăşesc prevederile codului administrativ". Pe lista de revendicări se mai află "un document promis de peste 10 ani, pentru care nu a fost luată decizie politică în ceea ce priveşte adoptarea lui", a spus liderul sindical.

Întrebat câţi angajaţi protestează, preşedintele SindFisc a menţionat că, fiind un protest spontan, "oamenii pot ieşi oricând şi oricâţi doresc".

"Nu este o grevă. Este un protest spontan care nu este controlabil de către sindicate. Dacă ar fi fost grevă, am fi ştiut câţi oameni au aderat la acţiunile noastre, câţi oameni au semnat. Fiind un protest spontan, oamenii pot ieşi oricând şi oricâţi doresc. Noi, ca lideri de sindicat, suntem alături de oameni. Nu am identificat un plan pentru o grevă generală. O grevă presupune parcurgerea anumitor paşi - şi ar însemna că protestele tip grevă ar trebui să fie undeva prin septembrie, iar lucrurile se pare că nu mai pot fi aşteptate până la acea dată. Ne vom consulta în zilele următoare şi vom vedea dacă putem să facem, ca şi organizaţie sindicală, alt tip de protest", a declarat Toader Nicolae-Liviu.

Proteste și la Tulcea

Membrii sindicatului Sed Lex din Tulcea au întrerupt, vineri dimineaţă, activitatea pentru a protesta din cauza măsurilor de austeritate anunţate de Guvern, aceasta fiind prima zi de proteste spontane la Tulcea.

Preşedintele filialei teritoriale a sindicatului Sed Lex din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice, Iancu Puflene, a declarat pentru AGERPRES că cele mai importante revendicări vizează egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemul fiscal, precum şi introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale finanţe şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate.

"Noi, ca funcţionari publici, suntem îngrădiţi din toate punctele de vedere. Un profesor poate să ofere şi meditaţii şi să lucreze peste program. Noi nu avem voie, iar singurul venit al nostru este salariul", a menţionat preşedintele Sed Lex.

Puflene a mai spus că protestul spontan al angajaţilor din Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice a început vineri dimineaţa, la ora 8.30 şi a menţionat că măsurile de austeritate bugetară vor duce inclusiv la disponibilizarea unor angajaţi.

Grevă spontană și la Buzău

Peste 100 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Buzău au întrerupt activitatea vineri, protestând în faţa sediului, nemulţumiţi de faptul că noul proiect de reducere a cheltuielilor bugetare ar prevede diminuări de salarii şi disponibilizări.

Sindicaliştii au transmis că, în ultimii ani, instituţia a fost afectată de restructurări, fără a se investi în modernizarea sa.

"Suntem nemulţumiţi pentru că din anul 2019 suntem cea mai reorganizată instituţie din ţară, iar de fiecare dată reorganizarea s-a făcut prin disponibilizare de personal, ceea ce se încearcă şi la acest moment. Ne-am redus de la 600 la aproximativ 300 de persoane. Se vorbeşte tot timpul despre digitalizare, nu s-a digitalizat nimic, oamenii au plecat acasă, o parte au ales să se pensioneze, iar volumul de muncă la cei rămaşi este imens şi vorbim despre disponibilizare. La Finanţe se munceşte peste program şi nu este în regulă, de aceea suntem în stradă. Cerem de ani de zile ca posturile vacante să fie scoase la concurs dar nu ne ascultă nimeni", a precizat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Finanţelor Publice Buzău, Adrian Radu.

Angajaţii din Finanţe cer Guvernului stabilitate, în contextul în care sunt singurii care ajută la colectarea taxelor şi impozitelor la bugetul de stat.

"Să înţeleagă că suntem o categorie importantă, noi suntem cei care contribuim la strângerea bugetului României. Când au nevoie de bani, tot pe noi ne pun să-i colectăm. Suntem singura instituţie care colectăm bani pentru toţi bugetarii din ţara asta şi pentru toate cheltuielile care se fac în România. Nu avem condiţii în birouri, avem mobilierul din 2000 de când s-a dat în folosinţă clădirea şi vorbesc de gaura de la bugetul de stat. Gaura la bugetul de stat nu am făcut-o noi, noi constituim bugetul de stat, gaura la bugetul e făcută de mediul politic. Toată lumea este nemulţumită, vrem şi noi stabilitate. Nu poţi să constitui bugetul ţării şi să ceri oamenilor să strângă bani la buget ameninţându-i că îi dai afară", a subliniat Adrian Radu. 

150 de angajați din Arad au oprit lucrul

Aproximativ 150 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice din Arad au oprit lucrul, vineri dimineaţa, în cadrul unui protest spontan, nemulţumiţi de reformele anunţate de Guvern.

Angajaţii s-au adunat în curtea sediului instituţiei, pentru că nu aveau autorizaţie de a protesta pe spaţiul public.

"ANAF este singura instituţie care de ani de zile a fost reorganizată. Celelalte agenţii, celelalte ministere nu au fost reorganizate niciodată. De ce? Ce au cu ANAF, am fost ultima instituţie care mai puteam să ne batem cu evaziunea fiscală. Este a patra oară când postul meu este desfiinţat prin reorganizare. Deci nu mi-e frică că va fi din nou", a declarat un protestatar.

Activitatea cu publicul a fost oprită pe timpul protestului.

"Colegii au hotărât să oprească activitatea din cauza nemulţumirilor. Am ajuns la punctul acela de fierbere, de ani de zile suntem într-un amplu proces de reorganizare, lumea s-a săturat de evenimentele acestea care nu se mai opresc. Din cauza acestei ordonanţe de guvern privind austeritatea se pare că sunt puse în pericol posturile noastre, veniturile se vor diminua şi activităţile sunt tot mai complexe, aplicaţiile nu merg, condiţiile de muncă sunt cele pe care toată lumea le ştie şi oamenii nu au mai putut fi ţinuţi sub controlul sindicatului", a declarat Ioan Trifa, lider de sindicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite