Bogdan Drăgoi: “Situaţia macroeconomică permite revenirea salariilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia macroeconomică din prezent permite revenirea salariilor, a anunţat luni, ministrul de Finanţe, Bogdan Drăgoi, cu ocazia discuţiilor pe care premierul desemnat Victor Ponta le are cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.

"Situaţia de astăzi permite revenirea salariilor, şi cifrele macro permit acest lucru în următoarele cinci - şase luni", a spus actualul ministrul de Finanţe, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în 2009 deficitul bugetar a fost de 7,3%, iar în urma măsurilor convenite cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, România va avea un deficit estimat pentru 2012 de 1,9%, ceea ce reprezintă o ancoră de credibilitate a României.

"Dacă vorbim despre creştere economică, cu minusul care a fost în 2009, am plecat de la un minus de 6,6% creştere economică, iar anul acesta creşterea va fi estimată între 1,5 şi 2%. Împreună cu Fondul Monetar am analizat cifrele macro pe primul trimestru, ne-am încadrat la deficit, venituri, cheltuieli, iar creştrea estimată pentru primul trimestru an la an va fi de 1,5%. A fost 1,5%. Dacă ne uităm la indicii macro pe construcţii, creştere 5,3% an la an, comerţ 5% an la an, industrie, un plus de 0,5%. Este puţin, numai că baza de anul trecut a fost cu plus 12% (industrie n.r.). Deci este plus peste. Dacă ne uităm la creditare, plus 10% în februarie. Toate sunt premise economice pentru ca anul acesta să avem 1,5-2% (creştere economică n.r.), a spus Drăgoi.

Ministrul de Finanţe interimar a completat că a fost creat pentru prima dată în istoria României o grupă de dobânzi funcţională. "Am plecat de la dobânzi de 14,24% în ianuarie 2009 şi am ajuns să avem o curbă între 5 şi 6,6% pe 15 ani perfect funcţională", a spus Drăgoi.
El a adăugat că Ministerul Finanţelor are în conturi 5 miliarde de euro, 7 miliarde de lei la zi, plus toate precondiţiile finalizate pentru atragerea şi pentru intrarea în board pe 31 mai, împreună cu Banca Mondială pentru a lua încă un miliard de euro care să completeze acest buffer de finanţare.

"Situaţia finanţelor de astăzi permite revenirea salariilor. Acest lucru a fost discutat şi cifrele macro susţin acest lucru", a spus el.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, premierul desemnat, are o întrevedere cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite