Bloomberg: Rusia ar putea avea încasări record dacă petrolul şi gazul continuă să fie exportat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Economia Rusiei a fost zdruncinată în prima lună a războiului cu Ucraina însă ar putea avea profituri record în urma vânzărilor de gaze naturale şi petrol, dacă unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi nu vor tăia importurile de energie, potrivit Bloomberg.

Bloomberg Economics prognozează că Rusia va încasa aproape 321 de miliarde de dolari din exporturile de energie în acest an, o creştere cu mai mult de o treime faţă de 2021. Statul este de asemenea previzionat să aibă un excedent al balanţei comerciale record despre care Institutul Financiar Internaţional spune că ar putea ajunge la 240 de miliarde de dolari.

„Cel mai important factor pentru actualul excedent al balanţei comerciale al Rusiei continuă să arate solid”, arată, într-un raport, economiştii IFI conduşi de Robin Brooks. „Cu actualele sancţiuni aplicate, fluxurile substanţiale de valută forte care intră în Rusia par că vor continua”.

Calculele s-ar putea schimba complet, însă, în cazul unui embargo asupra vânzărilor de energie. Chiar şi fără embargo, exporturile de petrol ale Rusiei sunt deja în cădere, Agenţia Internaţională de Energie previzionând că ar putea pierde aproape un sfert din producţia de ţiţei în această lună.

Mulţi dintre clienţii tradiţionali ai ţării caută să cumpere din altă parte şi aleg să nu semneze noi contracte cu furnizorii ruşi, în contextul condamnării extinse a agresiunii preşedintelui Vladimir Putin. Alţii, precum India, beneficiază de reduceri mari la importuri.

Invazia Ucrainei a făcut Germania şi aliaţii săi din UE să-şi schimbe radical politica energetică, iar blocul comunitar vrea să-şi taie dependenţa de Rusia. Momentan, cea mai mare economie a Europei se opune sancţiunilor sau presiunii politice care ar putea aduce un embargo complet asupra energiei. Doar câteva ţări – inclusiv SUA şi Marea Britanie – au impus interdicţii concrete asupra importurilor din Rusia.

Petrolul şi gazele naturale reprezintă aproape jumătate din exporturile Rusiei şi au contribuit cu aproape 40% la veniturile bugetare de anul trecut.

Combinaţia dintre o depreciere acută a rublei şi un preţ mai mare în dolari pentru petrol va genera 103 miliarde de dolari suplimentari la veniturile bugetare din acest an, potrivit TS Lombard.

Deşi livrările de energie au scăzut, şocul asupra importurilor şi cererii interne va fi atât de sever încât actuala balanţă comercială, cea mai largă măsură a comerţului şi serviciilor, ar putea ajunge la un nou maxim istoric după recordul de 120 de miliarde de dolari de anul trecut.

Goldman Sachs, a cărei revizie în creştere a excedentului comercial din acest an ajunge la 205 miliarde de dolari, spune că aceasta ar putea fi de ajuns ca Banca Centrală a Rusiei să acopere cererea sectorului privat pentru valută şi să-i permită în cele din urmă să relaxeze controlul asupra capitalului.

Având în vedere că şocurile inflaţiei şi scăderea veniturilor deja lovesc consumatorii ruşi, economiştii Goldman Sachs prevăd o cădere de 20% a importurilor în 2022, dublu faţă de declinul aşteptat în rândul exporturilor.

Însă o balanţă comercială sănătoasă nu va salva Rusia de la o adâncă recesiune, dar va ajuta la susţinerea cheltuielilor guvernamentale într-o vreme în care guvernul nu are acces la pieţele de capital internaţionale. Analiştii TS Lombard spun că rata de schimb a rublei este susţinută de actualele fluxuri care intră în ţară, în contextul în care sancţiunile au îngheţat mare parte din rezervele valutare ale băncii centrale.

Abilitatea Rusiei de a vinde petrol şi gaze în străinătate ar putea fi singurul lucru care ţine economia de la a cădea într-un colaps financiar şi mai mare.

IFI, o asociere a celor mai mari instituţii financiare din lume, spune că un embargo pe energie impus de UE, Marea Britanie şi SUA ar duce la o scădere de mai mult de 20% din producţie şi ar putea costa Rusia până la 300 de miliarde de dolari care intră în economie din exporturi, în funcţie de oscilaţiile de preţ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite