Big Tech vs. companiile de telecomunicații: țările UE se opun taxelor de reţea. Ce poziție ia România

0
Publicat:

Țările membre au respins propunerea marilor operatori de telecomunicaţii din Europa privind obligarea marilor firme din tehnologie să contribuie la investiţiile necesare în infrastructura de reţea.

Luptă între Big Tech și companiile de telecomunicații, Foto: Arhivă Adevărul
Luptă între Big Tech și companiile de telecomunicații, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit unor surse Reuters, aceste investiții sunt necesare pentru a putea fi lansate servicii 5G şi internet în bandă largă.

Mai exact, miniştrii Tehnologiei din 18 state membre fie au respins, fie au criticat ideea unei taxe pentru investiţiile în infrastructura de reţea, la o reuniune cu comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, care a avut loc joi la Luxemburg, informează Agerpres.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia vor ca giganţii din tehnologie precum Alphabet (Google) sau Meta (Facebook) să suporte o parte din costurile cu investiţiile în infrastructura de reţea şi propunerile lor au fost primite în mod favorabil de comisarul Thierry Breton, fost director general la grupul francez de telefonie France Telecom precum şi la firma franceză de consultanţă în IT Atos.

Giganţii din tehnologie, precum Alphabet (Google), Meta (Facebook), Netflix, Amazon.com şi Microsoft Corp au respins ideea taxei respective, susţinând că ele investesc deja în ecosistemul digital.

De ce propunerea a fost respinsă

Sursele citate de Reuters susţin că miniştrii Tehnologiei din majoritatea statelor membre au menţionat lipsa unor studii de impact cu privire la efectele unei taxe pentru investiţiile în infrastructura de reţea, absenţa unui decalaj de investiţii precum şi riscul ca marile firme din tehnologie să transfere costurile suplimentare pe seama consumatorilor, sub forma unor preţuri mai mari.

De asemenea, miniştrii au avertizat cu privire la o posibilă încălcare a regulilor UE privind neutralitatea Internetului, care cer ca toţi utilizatorii să fie trataţi în mod egal, precum şi barierele ridicate în calea inovaţiei şi o reducere a calităţii produselor.

Potrivit surselor printre criticii propunerii se numără Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Malta şi Ţările de Jos.

În schimb, Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria şi Italia şi-au exprimat sprijinul faţă de propunerea venită de la operatorii europeni de telecomunicaţii în timp ce Polonia, Portugalia şi România fie au adoptat o poziţie neutră, fie nu au încă un punct de vedere.

Comisarul Thierry Breton este aşteptat să vină cu un raport până la finele lunii iunie, care să conţin în inclusiv punctele de vedere ale marilor firme din tehnologie, operatorilor de telecomunicaţii şi altor părţi implicate, care va constitui un punct de plecare pentru următorii paşi.

Orice propunere legislativă a Comisiei trebuie negociată cu ţările membre UE şi Parlamentul European înainte de a deveni lege.

Autoritățile de reglementare sunt împotriva taxelor de rețea

În urmă cu puțin timp, grupul autorităților de reglementare din UE lua partea companiilor Big Tech în disputa privind contribuţia lor la finanţarea reţelelor telecom.

Grupul autorităților de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, BEREC, a avertizat, în data de 19 mai, Comisia Europeană cu privire la propunerea de legislație susținută de sector pentru a obține contribuţia financiară a companiilor Big Tech la lansarea reţelei 5G şi a internetului în bandă largă, declarând că nu vede o problemă de concurenţă sau un eşec al pieţei, relata Reuters.

Nu există nicio dovadă a unei probleme de concurență sau a unui eșec al pieței în detrimentul utilizatorilor finali în ceea ce privește interconectarea IP”, a spus grupul.

Reluând argumentele Big Tech, BEREC a spus că are îndoieli cu privire la o taxă de rețea obligatorie percepută companiilor.

Este îndoielnic faptul că plățile obligatorii de la CAP (furnizorii de conținut și aplicații) către ISP (furnizorii de servicii de internet) ar duce la îndeplinirea țintelor de conectivitate de către statele membre”, a spus BEREC.

Dimpotrivă, este destul de probabil ca ISP-urile din zonele deja bine aprovizionate să beneficieze cel mai mult”, a precizat grupul.

Sursa citată consideră că o taxă obligatorie poate dezavantaja operatorii de telecomunicații mai mici, cu mai puține economii de scară și putere de negociere, în timp ce alte companii de telecomunicații cu propriile lor servicii de streaming sau cloud pot discrimina și promova în mod nedrept aceste servicii.

O astfel de taxă poate duce, de asemenea, la creșterea prețurilor pentru consumatori, poate descuraja Big Tech de la investiții și poate încălca regulile UE de neutralitate a rețelei, a mai menționat BEREC.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite