Operatorii de telecomunicaţii sunt nevoiți să vândă o parte din infrastructură pentru a investi în 5G

0
Publicat:

Operatorii europeni de telecomunicaţii sunt forţaţi să îşi vândă o parte din infrastructură pentru a putea investi în domenii precum lansarea serviciilor 5G, a declarat directorul general de la Orange, Christel Heydemann, într-un interviu acordat Financial Times.

Turn de telecomunicații Foto Arhivă
Turn de telecomunicații Foto Arhivă

Atunci când vezi companii care îşi vând turnurile şi utilizează vehicule financiare pentru a putea continua să investească în infrastructură este ceva, care, dacă nu este greşit, este totuşi ciudat", a apreciat Christel Heydemann, informează Agerpres.

Chiar dacă acum interesul pieţei pentru turnurile de telefonie mobilă a mai scăzut, odată cu majorarea dobânzilor, mai multe grupuri europene de telefonie, inclusiv Vodafone, au încasat sume de ordinul miliardelor pentru turnurile lor în ultimii ani, bani pe care i-au folosit pentru a-şi reduce datoriile sau a elibera fonduri pentru investiţii.

Potrivit sursei citate, reţeaua de turnuri a Orange a fost regrupată sub o companie separată, denumită Totem, care este însă deţinută în totalitate de grupul francez.

Pe partea de infrastructură, vedem din ce în ce mai mulţi operatori care îşi vând infrastructura unor fonduri de investiţii specializate în infrastructurile de telefonie mobilă, care cumpără astfel de active pentru că se aşteaptă să profite de pe urma investiţiilor în fibră optică, deoarece este o investiţie pe termen lung cu un randament garantat pe termen lung", a adăugat şeful Orange.

Grupul francez de telefonie, unul din cei mai mari jucători din Europa, a investit puternic în modernizarea reţelelor din principalele sale pieţe, inclusiv Spania şi Franţa, şi acum susţine că reţeaua sa de fibră optică din Europa este echivalentă cu cea a următorilor cinci competitori combinată.

Însă, la fel ca alţi operatori de telecomunicaţii, Orange este în favoarea procesului de consolidare, apreciind că asta va susţine investiţiile.

Astăzi în Europa avem aproape 100 de operatori de telecomunicaţii, în timp ce în China sunt doar trei, la fel ca şi în SUA, aşa că avem un mediu care nu favorizează investiţiile", a subliniat Heydemann.

Europa este deja în întârziere cu lansarea serviciilor 5G, comparativ cu SUA sau China. Dacă la asta se adaugă şi povara investiţiilor în fibră optică, care sunt încă necesare în unele ţări, ai o imagine a dificultăţilor din Europa", a mai spus directorul general de la Orange.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite