Biden cere reducerea prețului la petrol, în contextul Războiului Israel-Hamas

0
Publicat:

Oficialii administrației Biden, îngrijorați de faptul că un conflict din ce în ce mai mare în Orientul Mijlociu ar putea duce la creșterea prețurilor petrolului la nivel mondial, caută modalități de a menține prețurile americane la benzină în cazul unui astfel de salt.

rafinărie de petrol
Biden cere scăderea prețurilor la petrol

Aceste eforturi includ discuții cu marile națiuni producătoare de petrol, precum Arabia Saudită, care rețin aprovizionarea și cu producătorii americani de petrol care au capacitatea de a pompa mai mult decât produc deja, spun oficialii administrației.

Un oficial de rang înalt al administrației a declarat într-un interviu că este, de asemenea, posibil ca președintele să autorizeze o nouă rundă de eliberări din Rezerva Strategică de Petrol a națiunii, un stoc de urgență de țiței care este depozitat în caverne de sare subterane din apropierea Golfului Mexic. Președintele Biden a apelat agresiv la această rezervă anul trecut, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la o creștere fulminantă a prețurilor petrolului, lăsând cantitatea de petrol din aceste rezerve la un nivel scăzut din punct de vedere istoric.

Conflictul din Orientul Mijlociu nu a făcut încă să crească vertiginos prețul petrolului. Barilul de țiței Brent se tranzacționa miercuri cu aproximativ 88 de dolari pe piețele globale. Aceasta este în creștere de la aproximativ 84 de dolari pe baril la începutul acestei luni, cu puțin timp înainte ca Hamas să atace Israelul și să zguduie piețele. Dar analiștii și oficialii administrației se tem că prețurile ar putea crește semnificativ mai mult dacă conflictul din Israel se extinde, restricționând fluxul de petrol din Iran sau de la alți producători majori din regiune.

Până în prezent, șoferii americani nu au simțit nici un fel de presiune. Prețul mediu al benzinei la nivel național a fost miercuri de 3,54 dolari pe galon, potrivit AAA. Acesta a scăzut cu aproximativ 30 de cenți față de luna trecută și cu 25 de cenți față de aceeași zi a anului trecut.

Oficialii administrației sunt atenți la posibilitatea ca prețurile să sară din nou peste 5 dolari pe galon, un nivel pe care l-au atins pentru scurt timp în primăvara anului 2022. Dl Biden a depus atunci eforturi extraordinare pentru a contribui la scăderea prețurilor - dar aceste măsuri sunt susceptibile de a fi mult mai puțin eficiente în cazul unui nou șoc petrolier.

"Au reușit anul trecut în a doua jumătate a anului trecut, dar anul acesta cred că au cam rămas fără gloanțe", a declarat Amrita Sen, director de cercetare la Energy Aspects.

În parte, acest lucru se datorează faptului că administrația nu a reumplut rezerva strategică mai agresiv atunci când prețurile erau mai mici, a spus dna Sen. Acest lucru ar putea submina capacitatea lor de a contracara creșterea prețurilor acum. "Au devenit puțin prea încrezători că prețurile vor rămâne scăzute", a spus ea. "Într-un fel, au pierdut barca".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite