BCE va testa răspunsul băncilor la atacurile cibernetice în 2024

0
Publicat:

BCE a anunţat că va derula în acest an o serie de teste de stres cu privire la răspunsul băncilor la atacurile cibernetice precum şi revenirea băncilor de pe urma acestora, transmite Dow Jones Newswires.

Un hacker se uită în telefon în faţa unui panou pe care scrie DDoS şi Attack
BCE va testa răspunsul băncilor la atacurile cibernetice. Foto Shutterstock

Instituţia cu sediul la Frankfurt a precizat că va testa cele 109 de bănci din zona euro pe care le supraveghează în mod direct cu privire la capacitatea lor de a-şi reveni după un atac cibernetic, mai degrabă decât capacitatea băncilor de a preveni un atac cibernetic.

Conform scenariului care va sta la baza testelor, un atac cibernetic va perturba cu succes operaţiunile cotidiene ale băncilor, urmând a fi evaluate măsurile de răspuns, precum activarea procedurilor de urgenţă, a precizat BCE. În cadrul acestor teste, un număr de 28 de bănci vor fi supuse unei evaluări extinse, care va furniza informaţii cu privire la diferite modele de business şi geografii din sistemul bancar din zona euro, a adăugat BCE.

Rezultatele acestor teste nu vor avea un impact asupra recomandărilor de capital ale BCE, dar vor fi utilizate pentru o evaluare mai amplă, a adăugat BCE.

Rezultatele testelor vor fi comunicate în vara lui 2024, a mai informat instituţia de la Frankfurt.

Specialiștii în securitate cibernetică avertizau încă din luna noiembrie asupra pericolelor din 2024 care includ deopotrivă atacuri bazate pe inteligența artificială, troieni bancari și atacuri asupra sistemelor de plată.

În raportul privind criminalitatea și previziunile financiare pentru 2024, compania de securitate cibernetică Kaspersky anticipa o creștere a atacurilor cibernetice, exploatarea sistemelor de plată directă, renașterea troienilor bancari brazilieni și o creștere a pachetelor open-source backdoor. Raportul include, de asemenea, o analiză cuprinzătoare a acurateței predicțiilor de anul trecut, subliniind tendințe precum creșterea amenințărilor Web3 și cererea crescută de încărcătoare de malware. Prin adaptarea la peisajul în evoluție, anul 2024 necesită strategii proactive de securitate cibernetică, colaborare sectorială și sisteme de apărare inovatoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite