BCE: Incertitudinile legate de petrol nu vor împiedica reducerea dobânzii din iunie

0
Publicat:

BCE nu va fi influențată de incertitudinile legate de prețul petrolului, a declarat Francois Villeroy de Galhau, care a declarat că nu se va renunța la o primă reducere a ratei dobânzii în iunie, transmite Bloomberg.

aderare euro bce frankfurt foto 123RF

Potrivit guvernatorului Băncii Franței, chiar dacă conflictul din Orientul Mijlociu ar duce la creșterea costurilor petrolului, factorii de decizie ar trebui să analizeze mai întâi dacă un astfel de șoc a alimentat prețurile de bază și așteptările inflaționiste. Asta înseamnă că nu există o reacție "mecanică", a declarat el într-un interviu acordat publicației Les Echos, publicat duminică.

Întrebat dacă incertitudinea ar putea întârzia începerea relaxării monetare, el a spus "nu - dacă nu există o surpriză, nu trebuie să așteptăm prea mult".

Oficialii BCE converg asupra deciziei privind rata de dobândă din 6 iunie ca fiind momentul în care vor începe să reducă costurile de împrumut. Villeroy a fost un susținător vocal al unei astfel de mișcări, în timp ce colegii săi mai fermiști au exprimat diferite niveluri de convingere, unii spunând că este doar o probabilitate în creștere.

"Din momentul în care avem suficientă încredere în faptul că vom atinge obiectivul de inflație de 2% până anul viitor, datoria noastră este să minimizăm costurile în ceea ce privește activitatea și ocuparea forței de muncă", a declarat Villeroy. "Acesta este sensul unei prime reduceri în iunie".

Chiar dacă luna iunie devine tot mai sigură, cursul pe care îl va urma BCE este mai puțin sigur, deoarece factorii de decizie sunt împărțiți în privința gradului de relaxare pe care îl vor angaja. Villeroy a declarat că vor avea loc reduceri ulterioare în viitor, într-un "ritm pragmatic".

"Vom avea întotdeauna capacitatea de a adapta acest lucru dacă un șoc extern amenință dezinflația", a spus el. 

Banca Centrală Europeană ar putea decide mai mult de trei reduceri de dobândă pe parcursul acestui an, iar acestea nu ar trebui să fie influenţate de amânarea unor decizii similare din partea Rezervei Federale americane, a declarat luni guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei Gediminas Simkus, transmite Reuters.

Simkus a făcut aceste declaraţii la patru zile după ce BCE a menţinut, din nou, dobânda de referinţă nemodificată, dar a trimis cel mai clar semnal de până acum că încetinirea inflaţiei îi va permite în curând să înceapă să reducă dobânda de referinţă.

Sunt şanse mai mari de 50% să avem mai mult de trei reduceri în acest an. Trei reduceri este estimarea prudentă”, le-a spus Simkus jurnaliştilor la Vilnius. Simkus a subliniat că BCE ar putea să nu se oprească la o singură majorare de dobândă în luna iunie, precizând că: „Văd şanse mari ca o reducere de dobândă să fie adoptată şi în iulie. Decizia de politică monetară din luna iulie va fi importantă în stabilirea traiectoriei”, a apreciat Simkus.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite