România a început anul pe minus, cu deficit de 0,04% din PIB. Record istoric al încasărilor brute din TVA şi investiţii triple

România a început anul pe minus, cu deficit de 0,04% din PIB. Record istoric al încasărilor brute din TVA şi investiţii triple

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu afirmă că evoluţia din prima lună reprezintă un prim semnal că actorii din economie înţeleg să se conformeze voluntar  FOTO Eduard Enea

România a început anul 2020 raportând un deficit bugetar de 0,04% în luna ianuarie, deşi de obicei în această lună aveam excedent. Cu toate acestea, a fost înregistrat un record istoric al încasărilor brute din TVA, în timp ce cheltuielile cu investiţiile s-au triplat, anunţă Ministerul Finanţelor Publice.

Mai precis, execuţia bugetului general consolidat în luna ianuarie 2020 s-a încheiat cu un deficit de 457 milioane lei (0,04% din PIB), pe care Ministerul Finanţelor îl numeşte „marginal”.

Spre comparaţie, România a încheiat prima lună din anul 2019 cu un excedent bugetar de 717 milioane lei, respectiv 0,07% din PIB.

Ministerul Finanţelor susţine că, comparativ cu excedentul înregistrat în luna similară a anului trecut, deficitul din luna ianuarie 2020 este explicat în principal de majorarea rambursărilor de TVA cu 1 miliard lei (1,72 miliarde lei în ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 miliarde lei în ianuarie 2019), respectiv creşterea cheltuielilor de investiţii cu aproximativ cu 821 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Venituri mai mari, cu record la încasarea brută de TVA

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu aproape 7% faţă de luna similară a anului trecut, la 27,55 miliarde lei, în linie cu estimările bugetare. Exprimate ca pondere în PIB, veniturile bugetare au înregistrat o reducere marginală (0,1 puncte procentuale), explicată în principal de creşterea restituirilor din TVA cu 141%.

S-a înregistrat un record istoric al încasărilor brute din TVA, care au urcat la 8,4 miliarde lei. Per total, însă, încasările din TVA au însumat 6,68 miliarde lei în ianuarie 2020, în scădere cu 4% fa înregistrate în luna similară a anului 2019. Scăderea încasărilor nete din TVA este explicată de majorarea restituirilor din TVA cu 141% în luna ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut (respectiv 1,72 miliarde lei în ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 miliarde lei în ianuarie 2019). De altfel, în perioada analizată se constată creşterea cu 11% a veniturilor brute din TVA exclusiv restituiri (înregistrând un nivel record istoric, de 8,4 mld lei), în linie cu dinamica bazei macroeconomice relevante – cifra de afaceri în comerţ, servicii şi industrie, de 12% (an/an).

Încasările bugetare din luna ianuarie reflectă reacţia pozitivă a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-şi plăti la timp datoriile către contribuabili, atât pentru serviciile prestate, cât şi pentru sumele de rambursat, afirmă Finanţele.

„Vom continua acest comportament corect în raport cu mediul privat, fie că vorbim de facturile ajunse la scadenţă, fie despre rambursările de TVA. Evoluţia din prima lună reprezintă un prim semnal că actorii din economie înţeleg să se conformeze voluntar şi au încredere în parteneriatul cu statul şi în soluţiile propuse pentru a flexibiliza şi îmbunătăţi administraţia publică”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Încasările din impozitul pe venit au înregistrat 2,28 miliarde  lei în ianuarie 2020 şi prezintă o creştere de 14,4% faţă de luna similară a anului trecut.  

Evoluţia încasărilor din impozitul pe salarii în luna ianuarie (8%,an/an) reflectă dinamicile câştigului salarial mediu brut (10,7%) şi a numărului mediu de salariaţi (0,9%) înregistrate în luna decembrie 2019. Totodată, scutirea salariaţilor din domeniul construcţiilor şi sectoarele industriale conexe de la plata impozitului pe venit a generat un impact negativ de 127,9 milioane lei în ianuarie 2020.

Încasările din contribuţii de asigurări au fost de 9,97 miliarde lei şi prezintă o accelerare, de la 8,5% în decembrie 2019 la 10% în ianuarie 2020 (an/an).

Veniturile din accize au însumat 3,31 miliarde lei în ianuarie 2020, în creştere cu 13,9% faţă de încasările înregistrate în luna similară a anului trecut. Se menţine astfel un ritm anual ridicat de creştere a încasărilor,după performanţele înregistrate în noiembrie şi decembrie 2019 (în medie 16,2%, an/an).

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate şi donaţii au totalizat 1,11 mld lei în ianuarie 2020, menţinându-se ca procent în PIB faţă de ianuarie 2019, respectiv 0,1%.

Cheltuieli de investiţii triple

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 28 miliarde lei au crescut în termeni nominali cu 11,6% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Ca procent din PIB, au crescut de la 2,4% la 2,5%. 

Creşterea de 11,6% din prima lună a anului, la 28 miliarde lei, reflectă într-o mare măsură majorările de pensii, salarii şi alocaţii rezultate din modificările legislative aprobate anterior, afirmă Finanţele.

Spre deosebire de ianuarie 2019, s-a înregistrat, însă, o creştere semnificativă a cheltuielilor de investiţii, care au crescut de aproape trei ori, la 1,31 miliarde lei, în condiţiile dublării investiţiilor în proiecte cu finanţare europeană, respectiv 474 milioane lei.

Cheltuielile de personal au însumat 8,46 miliarde lei, în creştere cu 11,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, reflectându-se majorările salariale, indemnizaţia de hrană aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, prin Legea salarizării. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal şi-au menţinut ponderea la nivelul de 0,7%.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost 3,23 miliarde lei, în creştere cu 2,8% faţă de anul precedent. În cadrul bugetului general consolidat, majorările faţă de medie se înregistrează la nivelul bugetelor locale, precum şi la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru plata serviciilor de transmitere şi achitare a pensiilor.

Cheltuielile cu asistenţa socială au înregistrat 11,87 miliarde lei în ianuarie 2020 şi prezintă o creştere nominală de 15,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Evoluţia cheltuielilor cu asistenţa socială a fost influenţată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, a indemnizaţiei sociale pentru pensionari garantată cu 10%, majorarea alocaţiilor pentru copii începând cu 1 mai 2019, precum şi devansarea sumei de 1,4 miliarde lei pentru plata a 50% din cheltuielile cu pensiile pentru luna februarie care se distribuie prin Poşta Română.

Cheltuielile privind proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvenţiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 1,26 miliarde lei lei, cu 2,8% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: