PSD spune că ratele vor scădea cu până la 18%, deşi analiştii estimează că unele chiar vor creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ratele la creditele românilor urmează să scadă cu până la 18%, în urma înlocuirii ROBOR cu nul indice, se arată pe pagina de Facebook a PSD. Analilştii nu sunt însă de aceeaşi părere, susţinând că diminuarea va fi de numai câţiva lei, iar în unele cazuri vor fi chiar creşteri.

„Ratele la creditele românilor vor scădea cu până la 18%, în funcţie de tipul de împrumut contractat. Astăzi (miercuri - n.r.) se va anunţa noul indice de referinţă al ratei dobânzii, cel care înlocuieşte ROBOR la 3 luni în contractele de credit cu dobândă variabilă. Ratele românilor vor scădea deoarece IRCC (media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ponderate ale tranzacţiilor interbancare) din ultimul trimestru 2018, valabil începând cu 2 mai, este de 2,39%, comparativ cu un ROBOR 3 luni de 3,37% şi un ROBOR 6 luni de 3,42% (30 aprilie 2019)”, se arată pe pagina de Facebook a PSD Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare.

„Pentru a estima impactul înlocuirii ROBOR 3 luni/6 luni cu IRCC am luat în considerare că IRCC este cu 0,98 puncte procentuale mai redus decât ROBOR 3 luni şi cu 1,03 puncte procentuale mai redus decât ROBOR 6 luni. Românii cu credite vechi trebuie să meargă la bancă şi să ceară refinanţarea creditului în actualele condiţii”, completează sursa citată.

Analiştii nu sunt de aceeaşi părare

Potrivit statisticilor BNR, dobânda medie a tuturor tranzacţiilor realizate efectiv pe interbancar în utlimul trimestru din 2018 a fost de 2,39%. Spre comparaţie, în prezent, ratele se calculează pe baza ROBOR la 3 luni, care la sfârşitul lunii martie era de 3,23%. Acest lucru înseamnă o dobândă cu circa 1% mai mică decât cea utilizată până acum.

Pentru un credit ipotecar în lei, ratele la creditele în derulare vor scădea în primă fază, cel puţin, cu circa 5% în cazul creditelor ipotecare, arată calculele realizate de bancheri citaţi de economica.net. 

Mai exact, un credit ipotecar în derulare are acum o dobândă variabilă totală de 5,55%. În noile condiţii dobânda variabilă totală va fi de 4,71%. 

De asemenea, se vor reduce şi ratele la creditele de consum, cu circa 1,5%, potrivit calculelor bancherilor. Pe de altă parte, jumătate din creditele acordate acum sunt doar cu dobândă fixă, caz în care ROBOR-ul calculat la nivelul tranzacţiilor efective este irelevant.

Analistul bancar Dragoş Nechifor susţine că ratele la Prima Casă ar putea deveni mai scumpe decât un credit ipotecar standard, odată cu calcularea ratelor după noul indice care înlocuieşte ROBOR.

Banca Naţională a României va publica, pe site, pe data de 2 mai, ora 11.00, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. 

Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite