Produsele care s-au scumpit cel mai mult, de la începutul anului
0Citricele şi alte fructe meridionale, biletele de avion şi fructele alături de conservele din fructe şi de cartofi sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult, de la începutul acestui an până în septembrie, cu peste 10%, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit INS, majoritatea produselor s-au scumpit, unele cu procente semnificative, în timp ce doar cinci produse s-au ieftinit.
Citricele şi alte fructe meridionale au înregistrat cea mai mare scumpire, de 25,6% în septembrie 2019 faţă de decembrie 2018.
Biletele de avion s-au plasat pe locul secund din punct de vedere al scumpirilor, preţurile fiind cu 15,36% mai mai decât la finalul anului trecut.
Scumpiri semnificative au avut loc şi la fructe şi conserve din fructe, des peste 13%.
Cartofii, un aliment esenţial şi recurent în dieta zilnică a unui român, au înregistrat de asemenea o scumpire majoră, de aproape 12%.
Scumpiri semnificative au mai avut loc la: tutun (7,65%), servicii de apă, canal şi salubritate (6,53%), servicii poştale (5,7%), servicii de telefonie (5,57%), carne de porc (5,33%), combustibili (4,57%), făină (4,45%), dar şi cărţi, ziare şi reviste (3,74%).
O stagnare a preţurilor a avut loc la serviciile CFR.
În schimb, au existat ieftiniri la ouă (4,96%), gaze (4,93%), alte legume şi conserve de legume (3,89%) şi fasole boabe şi alte leguminoase (2,27%).
Per ansamblu, în septembrie alimentele s-au scumpit cu 3,03% faţă de începutul anului dar s-au ieftinit cu 0,09% faţă de august 2019. Per total mărfuri nealimentare, în septembrie preţurile au urcat cu 2,57% faţă de decembrie 2018 şi cu 0,13% faţă de august.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,5% în luna septembrie a acestui an, de la 3,9% în luna august, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020.