INFOGRAFIE Costurile vieţii topesc 75% din bugetul familiilor. Numai hrana şi întreţinerea înseamnă jumătate din banii românilor

INFOGRAFIE Costurile vieţii topesc 75% din bugetul familiilor. Numai hrana şi întreţinerea înseamnă jumătate din banii românilor

După alimente, taxele şi impozitele au cea mai mare pondere în cheltuielile lunare ale românilor

Pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana, întreţinerea locuinţei, transportul, abonamentele la telefon şi cablu-TV, dar şi pentru a-şi plăti taxele, românii sunt nevoiţi să aloce 1.700 de lei lunar. Pentru economisire rămân tot mai puţini bani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asigurarea unui trai decent în limitele strictului necesar presupune cheltuirea a 1.700 de lei lunar, ceea ce înseamnă 75% dintr-un buget mediu disponibil de 2.267 de lei pe gospodărie, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit rezultatelor ultimei anchete asupra bugetelor de familie, comunicate miercuri de INS, în trimestrul al treilea (perioada iulie-septembrie) din 2013 venitul mediu total al unei gospodării a fost de 2.528 de lei (886 de lei pe persoană), iar cheltuielile totale au însumat aproape 90% din venituri, adică 2.267 de lei lunar (794 de lei pe persoană).

Din aceşti bani disponibili pentru cheltuieli, cea mai mare parte sunt destinaţi acoperirii costurilor inevitabile ale vieţii. Câteva exemple: pentru mâncare, o familie alocă peste 675 de lei (aproape 30% din bugetul mediu), pentru plata taxelor, contribuţiilor şi cotizaţiilor se cheltuiesc aproape 390 de lei (mai mult de 17%), iar pe facturile de întreţinere a locuinţei (gaze, curent, termoficare, apă-canal etc.) se duc alţi 256 de lei (11,3% din total).

În continuare, cheltuielile de transport însumează 102 lei (4,5% din total), iar cele de comunicaţii (abonamentele de telefon, cablu-TV) însumează 80 de lei (3,6%). În schimb, pentru economisire rămân cei mai puţini bani, respectiv 18 lei lunar, sumă care este tot mai mică de la un trimestru la altul, mai reiese din anchetele INS.

Statul ne ia tot mai mult

Ponderea impozitelor şi taxelor în totalul cheltuielilor efectuate de gospodăriile populaţiei a crescut de la 16,5% în vara lui 2012 la 17,2% în vara lui 2013. Mai exact, suma de 390 de lei lunar alocată în trimestrul al treilea din 2013 pentru impozite şi taxe este cu 25 de lei mai mare decât cea alocată în aceeaşi perioadă din 2012, când cheltuiala totală a unei gospodării era de 2.214 lei lunar şi pentru impozite şi taxe s-au alocat 365 de lei lunar.

De unde vin banii românilor

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.182 de lei lunar pe gospodărie (765 de lei pe persoană), iar veniturile în natură de 346 de lei lunar pe gospodărie (121 de lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate acestora au format cea mai importantă sursă de venituri (49,1% din total în trimestrul I, respectiv 51,2% în trimestrul II şi 53,1% în trimestrul III din 2013), a mai comunicat INS.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările