Banca Naţională a Poloniei a raportat pierderi de peste cinci miliarde de dolari pentru 2023

0
Publicat:

Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), comparativ cu pierderi de 16,9 miliarde de zloţi în 2022, conform raportului financiar anual publicat miercuri, în care este menţionat impactul zlotului puternic, transmite Reuters.

foto steag Polonia
Foto: Pixabay

Moneda poloneză, care s-a apreciat după alegerile parlamentare din luna octombrie 2023 şi în prezent este cotată la aproximativ 25 de cenţi, a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale băncii centrale întrucât influenţează nivelul rezervelor păstrate la NBP, inclusiv a celor în valută.

Într-un comunicat de presă publicat miercuri, Banca Naţională a Poloniei a precizat că în 2023 rezultatul negativ de pe urma diferenţelor de curs de schimb a fost unul de 31 de miliarde de zloţi.

Noua coaliţie la putere în Polonia vrea să îl trimită în judecată pe guvernatorul NBP, Adam Glapinski, unul dintre motive fiind şi performanţele financiare ale Băncii Centrale.

Glapinski a fost acuzat de noul Guvern de coaliţie că nu a fost suficient de independent faţă de precedentul Guvern naţionalist. De asemenea, guvernatorul NBP este acuzat că a încălcat o serie de prevederi constituţionale care au împiedicat Banca Naţională să finanţeze împrumuturile Guvernului în perioada pandemiei de COVID-19, că a indus în eroare Ministerul de Finanţe cu privire la rezultatele băncii centrale şi că în luna august 2023 i-a spus ministrului de Finanţe de atunci că Banca Naţională a Poloniei ar putea încheia anul 2023 cu un profit net de şase miliarde de zloţi.

În replică, guvernatorul NBP, Adam Glapinski, susţine că şi-a exercitat atribuţiile în mod independent de presiunile politice. De asemenea, Glapinski a spus că diferenţa dintre estimările sale din luna august privind rezultatele NBP şi pierderile finale ale instituţiei se datorează aprecierii zlotului după alegerile din luna octombrie.  

În timp ce guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapinski, a exclus posibilitatea reducerii dobânzilor până la finele anului, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a semnalat că banca centrală ar putea să se alăture altor bănci centrale din regiune prin reducerea costului creditului, încă din luna mai.

Factorii de decizie de la Banca Naţională a Poloniei evaluează efectul majorării TVA la alimente şi al plafoanelor de preţuri la energie asupra inflaţiei, care ar putea să revină pe creştere la finele acestui an. Chiar şi aşa, unii membri ai comitetului de politică monetară au spus că reducerile de dobândă nu ar trebui excluse. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite