Polonia vrea să cumpere aur cât are România în rezerve. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Banca Naţională a Poloniei deţine o rezervă impresionantă de aur, dar şi-a anunţat intenţia de a cumpăra o cantitate aproape egală cu cea deţinută în prezent de România

Banca Naţională a Poloniei vrea să cumpere cel puţin 100 de tone de aur în anii următori, pentru a demonstra puterea economică a ţării, a declarat guvernatorul instituţiei. Cantitatea de aur ar valora 5,5 miliarde de dolari la preţurile actuale, scrie Reuters, citat de Digi24.

În acest moment, Banca Poloniei deţine 229 de tone de aur, din care jumătate au fost achiziţionate în mandatul actualului guvernator, care îşi promovează acum candidatura pentru un al doilea mandat.

În paralel, Banca Centrală a Poloniei a repatriat aproximativ 100 de tone de aur depozitate la Banca Angliei.

Guvernatorul Adam Glapinski a susţinut în repetate rânduri necesitatea de a creşte rezervele de aur, iar în luna ianuarie a acestui an spunea că ponderea aurului în rezervele Băncii Naţionale ar trebui să ajungă la cel puţin 20%, de la 9% în prezent.

În ultimul deceniu, o serie de bănci centrale, în special din Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Asia, au intensificat achiziţiile de aur, considerându-l adesea o modalitate de a reduce dependenţa de active precum dolarul american.

Potrivit datelor BNR, rezerva internaţională de aur a României este de  103,6 tone.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite