Banca Centrală din Rusia majorează rata dobânzii la 16% pentru a opri deprecierea rublei

0
Publicat:

Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 100 puncte de bază, la 16%, ca răspuns la deprecierea rublei și la presiunile inflaționiste.

foto bancnote de 100 și 200 ruble rusești
Banca Centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii la 16%

„Riscurile pro-inflaţioniste pe termen mediu rămân substanţiale”. De asemenea, cheltuielile guvernamentale mai mari decât se estima sporesc riscurile inflaţioniste, se arată într-un comunicat al instituţiei, care avertizează că stabilizarea inflaţiei aproape de ţinta sa de 4% va necesita dobânzi mai ridicate o perioadă mai îndelungată, transmite Reuters.

Din iulie, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 850 puncte de bază, după ce rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut înăsprirea politicii monetare.

Următoarea şedinţă de politică monetară este programată în 16 februarie 2024.

„Credem că va continua înăsprirea politicii monetare, pe fondul extinderii presiunilor inflaţioniste”, a apreciat Liam Peach, economist la Capital Economics, care se aşteaptă la o nouă majorare a dobânzii, până la 17%.

Banca Centrală a Rusiei a început în această vară înăsprirea politicii monetare, pe fondul majorării inflaţiei şi al deprecierii rublei, dar şi al dificultăţilor de pe piaţa forţei de muncă, al cererii solide din partea consumatorilor şi al deficitului bugetar ridicat.

Vineri, instituţia a apreciat că situaţia de pe piaţa muncii este cheia pentru redresarea economiei ruse, afectată de deficitul de angajaţi, în special în industrie.

Dar creşterea economiei ar urma să fie peste estimările precedente şi să depăşească 3% anul acesta, cererea internă fiind sprijinită de majorarea creditării şi a salariilor, a previzionat Banca Rusiei. 

În plus, creșterile consecutive ale ratei dobânzii au afectat serios perspectivele băncilor ruse, a declarat șeful financiar al băncii VTB, anticipând o scădere bruscă a profiturilor sectorului în 2024. 

Aceste declarații au fost realizate în luna septembrie, când Banca Centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii la 13%, însă ratele ridicate ale dobânzilor nu au afectat până acum veniturile nete din dobânzi ale VTB dar situaţia se va schimba în următoarele luni, a declarat Pyanov, șeful financiar al băncii VTB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite