Rusia: Profiturile băncilor vor scădea în 2024, după ce au atins valori record în acest an

0
Publicat:

Creșterile consecutive ale ratei dobânzii au afectat serios perspectivele băncilor ruse, a declarat șeful financiar al băncii VTB, anticipând o scădere bruscă a profiturilor sectorului în 2024.

Banca centrală a Rusiei
Profiturile băncilor rusești vor scădea în 2024, după recordul din acest an

Luna aceasta, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda cheie la 13%, deprecierea rublei adăugându-se presiunilor inflaţioniste provocate de lipsa de forţă de muncă şi adâncirea deficitului bugetar, scrie Reuters.

Ratele ridicate ale dobânzilor nu au afectat până acum veniturile nete din dobânzi ale VTB dar situaţia se va schimba în următoarele luni, a declarat Pyanov.

"Înregistrăm o scădere de aproximativ 15 miliarde de ruble a venitului din dobânzi la o majorare a dobânzii cheie de un punct procentual. În această situaţie, puteţi calcula ce declin al veniturilor vom avea", le-a spus jurnaliştilor directorul financiar al VTB.

Banca se aşteaptă anul acesta la un profit record, de 420 miliarde de ruble, după pierderile majore din 2022, cauzate de sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei.

„Nimic nu ne va împiedica să încheiem 2023 cu cifre record”, a spus Pyanov. „Doar că în august-septembrie s-a instalat o eră diferită în ceea ce privește rata cheie.

„Există o înțelegere clară a faptului că profiturile sectorului bancar în 2024 vor fi semnificativ mai mici decât în 2023”.

Banca Rusiei ar putea crește dobânda cheie la 14%

VTB se așteaptă ca Banca Rusiei să continue înăsprirea politicii monetare, ridicând rata cheie la 14% până la sfârșitul anului. Analiștii de la agenția de rating Expert RA prognozează profituri din sectorul bancar de peste 3 trilioane de ruble în 2023.

Băncile rusești s-au adunat după o lovitura inițială a sancțiunilor de anul trecut împotriva Moscovei, creditorii care se împodobesc acum pentru afaceri de la stat, în special pentru un buget de apărare în plină expansiune și marile conturi corporative ale țării.

Provizioanele VTB s-au mai mult decât dublu în august, comparativ cu iulie, cu aproximativ 13 miliarde de ruble alocate unui provizion unic pentru un debitor străin nenumit.

Pyanov a spus că s-au împrumutat bani dintr-o țară „prietenoasă” și a rambursat datoria într-o monedă „neprietenoasă” cu o reducere mică, fără a dezvălui detalii. Rusia consideră că țările care au impus sancțiuni sunt neprietenoase.

Trebuie să rezolvăm problemele unor împrumuturi specifice care sunt greu de deservit din cauza regimului de sancțiuni”, a spus Pyanov. „Aceasta este o operațiune unică, atipică și nu vedem alte astfel de cazuri la orizont”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite