Banca Rusiei a majorat dobânda cheie cu 10,5%, încercând să sprijine stabilitatea financiară. Rubla s-a prăbuşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banca-rusiei

Consiliul de administraţie al Băncii Rusiei a decis să majoreze rata cheie a dobânzii cu 10,5 puncte procentuale, la 20% pe an, începând cu 28 februarie, pentru a sprijini stabilitatea financiară şi preţurile şi a proteja economiile cetăţenilor de depreciere.

Acesta este un maxim istoric al ratei cheie. Recordul anterior de 17% a fost atins în decembrie 2014.

„Consiliul de administraţie al Băncii Rusiei a decis să majoreze rata cheie la 20% pe an începând cu 28 februarie 2022. Condiţiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic. Creşterea ratei cheie va asigura o creştere a ratelor depozitelor la nivelurile necesare, pentru a compensa riscurile crescute de depreciere şi inflaţie. Acest lucru este necesar pentru a susţine stabilitatea financiară şi a preţurilor şi pentru a proteja economiile cetăţenilor de depreciere”, se arată în comunicat.

Alte decizii privind ratele cheie vor fi luate ţinând cont de riscurile prezentate de condiţiile externe şi interne şi de reacţia pieţelor financiare, precum şi de mişcările reale şi aşteptate ale inflaţiei în raport cu ţinta şi evoluţiile economice în perioada de prognoză, a spus Banca Rusiei.

O declaraţie a guvernatorului Băncii Rusiei ca urmare a reuniunii Consiliului de administraţie este de aşteptat să fie transmisă pe 28 februarie 2022, la ora 16:00, ora Moscovei.

Rubla s-a prăbuşit

Pe de altă parte, rubla rusească s-a prăbuşit luni cu 30% faţă de dolarul american, de la 0,012 dolari pentru o rublă în şedinţa de vineri la aproximativ 0,009 ruble astăzi (respectiv de la 83 de ruble pentru un dolar la 117 ruble pentru un dolar) după ce ţările occidentale au anunţat în weekend noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite