Banca Centrală a Rusiei menţine dobânda la 16%, după luni de înăsprire a politicii monetare

0
Publicat:

Banca Centrală a Rusiei a menţinut dobânda de politică monetară la 16%, în linie cu estimările analiştilor, deşi încă se confruntă cu presiunile inflaţioniste, transmit Bloomberg şi Reuters.

Banca Centrală a Rusiei
Banca Centrală a Rusiei

Din iulie şi până în decembrie 2023, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 850 de puncte de bază, după ce rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut înăsprirea politicii monetare.

„Riscurile pro-inflaţioniste pe termen mediu rămân substanţiale”, susținea banca în decembrie. De asemenea, cheltuielile guvernamentale mai mari decât se estima sporesc riscurile inflaţioniste, se arăta într-un comunicat al instituţiei, care avertizează că stabilizarea inflaţiei aproape de ţinta sa de 4% va necesita dobânzi mai ridicate o perioadă mai îndelungată, transmite Reuters.

"În 2024, revenirea inflaţiei la ţintă şi stabilizarea sa aproape de 4% presupune că va fi menţinută înăsprirea politicii monetare o lungă perioadă", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Presiunile inflaţioniste s-au atenuat comparativ cu lunile din toamna anului trecut, dar rămân ridicate, cererea internă încă depăşind capacitatea de producţie, a apreciat Banca Centrală a Rusiei.

Instituţia a revizuit uşor previziunile privind creşterea economiei ruse în 2024 la 1-2%, de la un nivel estimat anterior de 0,5-1,5%.

Analiştii apreciază că efectele negative ale războiului contra Ucrainei rămân un obstacol în calea reducerii inflaţiei, lipsa forţei de muncă ducând la majorarea salariilor. Deşi aşteptările gospodăriilor privind preţurilor au scăzut sub 12% în decembrie, ele rămân ridicate şi afectează începutul perioadei de relaxare a politicii monetare, a apreciat Sofia Donets, economist la Renaissance Capital.

Decizia de vineri era aşteptată de analişti, care estimează că anul acesta va începe reducerea dobânzilor, dar ele nu vor scădea sub 10% până la finalul anului viitor.

Potrivit previziunilor din ianuarie ale FMI, economia Rusiei ar urma să înregistreze un avans de 2,6% în 2024, cu 1,5 puncte procentuale peste prognoza din octombrie.

Fondul avertizează că ar putea fi şi alte revizuiri ale cifrelor referitoare la Rusia pentru că sunt semne de întrebare cu privire la amploarea stimulentelor fiscale decise de Moscova. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite