Azamat Zhangulov: Investigaţia DIICOT nu va afecta „în mod normal“ tranzacţia cu chinezii, KMG International nu a făcut nicio infracţiune, e o victimă colaterală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azamat Zhangulov, vicepreşedintele KMG International, critică durata mare a investigaţiei DIICOT, de peste 12 ani, şi spune că nu ar fi în beneficiul statului ca Petromidia să fie oprită   FOTO David Muntean
Azamat Zhangulov, vicepreşedintele KMG International, critică durata mare a investigaţiei DIICOT, de peste 12 ani, şi spune că nu ar fi în beneficiul statului ca Petromidia să fie oprită   FOTO David Muntean

Noul dosar Rompetrol deschis de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) nu va afecta „în mod normal“ tranzacţia cu grupul chinez CEFC deoarece KMG International nu a făcut nicio infracţiune şi este o victimă colaterală, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte al companiei.

„În mod normal, investigaţia nu va afecta tranzacţia cu partea chineză deoarece KMG Internaţional nu a făcut nicio infracţiune, am devenit o victima colaterală în acest caz. Sper să ajungem la dialog deoarece nu cred că este în interesul statului că operaţiunile să fie oprite. De 12 ani de când durează investigaţiile ştim că autorităţile au fost ocupate cu alte lucruri, dar asta nu face bine climatului investiţional deoarece vin investitori care apoi nu pot şti ce se întâmplă. În opinia noastră durata investigaţiei nu ajută deloc climatul de investiţii“, a afirmat Zhangulov, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat dacă partea chineză îşi asumă obligaţiile privind constituirea fondului de investiţii de un miliard de dolari şi preluarea pachetului de 26% pentru 200 de milioane de dolari, Zhangulov a afirmat că, indiferent de acţionariat, KMG International îşi va îndeplini toate obligaţiile.

Oficialul a mai spus că grupul abia a primit documentele de la DIICOT, iar acestea vor fi analizate pentru ca societatea să aibă o poziţie legală.

„De la achiziţia din 2007 nu am avut nicio plângere de la autorităţi, ne-au luat prin surprindere că la mai bine de 14 ani să vină asta. Vrem să cooperăm din plin cu autorităţile pentru a lămuri cazul. Din moment ce achiziţia noastră a dus la investiţii mari la Petromidia şi Vega, care apoi au adus la beneficii statului în sumă de 12 miliarde de dolari la buget. Vrem să continuăm aceste investiţii şi proiecte, dacă nu cumva va există vreun rezultat neaşteptat din aceste investigaţii. Nu este mult de vorbit despre DIICOT deoarece tocmai am primit documentele şi trebuie să le studiem. Vrem să asigurăm că operaţiunile noastre sunt stabile. Toţi clienţii noştri îşi pot alimenta maşinile la benzinării, nu va fi nicio problema cu alimentarea de produse petroliere. Capacitatea rafinăriei noastre este de 15.000 de tone pe zi, suntem cea mai mare rafinărie şi cel mai mare exportator din regiunea Marii Negre. Vom continua discuţiile cu autorităţile nu doar pentru acest dosar ci şi pentru cumpărarea a 27% din acţiunile Petromidia şi stabilirea fondului de investiţii. Din 14 persoane acuzate în acest caz avem o singură persoană, Alexandru Nicolcioiu, care a condus Petromidia şi a lucrat la rafinărie din momentul în care a fost construită şi a făcut mari eforturi pentru că rafinăria să ajungă cea mai bună din regiune“, a punctat Zhangulov.

Vicepreşedintele Rompetrol a precizat că, în 2007, KazMunaiGaz a fost cumpărător de bună credinţă, iar acest lucru este protejat de legislaţia internaţională privind protecţia investiţiilor.

Întrebat de ce KMG International nu a plătit Creanta Libia, deşi au trecut doi ani de la pronuntarea defintivă a justiţiei din România, oficialul a spus că societatea condamnată face tot posibilul să plătească, dar că grupul KMG International nu este cel vizat de sentinţă. 

”Nu doar Rompetrol, ci şi 5 persoane trebuie să plătească Creanţă Libia. Anumite plăti au fost făcute de către Oilfield Solutions, iar activele sale au fost blocate de către ANAF. Compania face tot posibilul să plătească cât mai mult din datorie, dar KMG Internaţional nu este parte condamnat[ în dosar”, a arătat vicepreşedintele KMG International, fostul Rompetrol Group.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite