Şefii KazMunayGas, chemaţi la DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii KazMunayGas dau explicaţii în dosarul Rompetrol, marţi dimineaţă, fiind chemaţi la audieri de procurorii DIICOT. Ancheta în dosarul „Rompetrol II“ a fost redeschisă luni. Concret, 14 persoane au fost puse sub acuzare şi au fost puse sechestre asiguratorii de aproape 3 miliarde de lei. Ancheta DIICOT vizează modul în care s-a privatizat Petromidia, cum au fost însuşite creanţele Libia şi Turkmenistan şi cum s-a dat o OUG în 2003.

Reprezentanţii companiilor KazMunaiGaz International NV (fostă The Rompetrol Group NV), OilField Exploration Business Solutions (fostă Rompetrol SA) şi Rompetrol Rafinare au fost citaţi marţi la sediul DIICOT, în dosarul Rompetrol II privind privatizarea rafinăriei Petromidia Năvodari. Cele trei firme sunt părţi responsabile civilmente în acest dosar, în care prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la aproximativ 3 miliarde de lei.

Procurorii DIICOT au anunţat că au pus sub acuzare 14 persoane pentru mai multe infracţiuni economice, cele mai grave fiind cele de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani sau manipularea pieţei de capital. De asemenea, anchetatorii au instituit luni sechestru asigurător pe bunuri şi acţiuni ale celor trei firme responsabile civimente, precum şi pe conturi bancare deschise pe numele a patru persoane, până la suma totală de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari şi aproape 35 de milioane de euro.

Cine sunt cei vizaţi

Procurorii vor chema la audieri mai multe persoane. Printre persoanele vizate în anchetă se numără Sorin Marin, primul partener al lui Dinu Patriciu de la preluarea Petromidia, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare, în prezent şef al diviziei de Rafinare şi Petrochimiei în KazMunaiGaz International (fostul Rompetrol Grup) şi Eric Florin Chiş, fost vicepreşedinte al grupului Rompetrol şi fost acţionar.

De aemenea, vizat de anchetă este şi Adrian Volintiru, fost preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în perioada noiembrie 2012-noiembrie 2013, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi fost director financiar al Rompetrol. În anchetă sunt vizaţi şi foşti funcţionari care l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu să preia fraudulos rafinăria Petromidia.

Direcţiile de anchetă

Potrivit procurorilor, în 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi infracţionale în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare. Este vizată privatizarea rafinăriei Petromidia.

Acest grup ar fi folosit şi însuşit mari sume de bani ce erau destinate bugetului statului. Este vorba de modul în care foştii administrator ai Rompetrol ar fi preluat două creanţe ale statului, creanţele Libia şi Turkmenistan, şi le-ar fi delapidat în folosul lor. Ancheta vizează şi modul în care a fost adoptată în 2003, în Guvernul Adrian Năstase, o Ordonanţă de Urgenţă prin care obligaţiile bugetare restante ale Rompetrol Rafinare, în valoare de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite