Avertismentul economistului Radu Georgescu: „România e într-o bulă imobiliară mai mare decât în 2008”

0
Publicat:

Economistul Radu Georgescu susține că există toată ingredientele declanșării unei crize imobiliare mai mari chiar decât cea din 2008. „E similar cu schemele Ponzi, bulele cresc atâta timp cât intra noi veniți în sistem. Când nu mai intra noi veniți, bula se sparge”, explică el.

Dezvoltatorii au încetinit ritmul construcțiilor, iar multe bănci nu-i mai creditează. FOTO: Pixabay
Dezvoltatorii au încetinit ritmul construcțiilor, iar multe bănci nu-i mai creditează. FOTO: Pixabay

Piața imobiliară din România este în criză. Auzim această afirmație de mai mulți ani, cu toate acestea, în piață nu se observă o scădere în cea ce privește prețul locuințelor. Vânzările au scăzut, nu se mai dau credite pentru clienți și multe bănci au stopat creditarea dezvoltatorilor imobiliari. Avem ingredientele pentru o criză imobiliară. 

Economistul Radu Georgescu susține nu numai că suntem într-o bulă imobiliară, ci aduce argumente pertinente în acest sens.

„Eu cred că suntem într-o bulă imobiliara mai mare decât 2008”, susține economistul Radu Georgescu într-o postare pe Facebook.

Specialistul face afirmația din perspectiva unui fost director financiar într-o bancă în perioada 2007-2011.

„Am văzut din primul rând filmul cum s-a format bula imobiliara. Și cum a făcut implozie. În 2009 prețurile la apartamente au scăzut cu 50%. Volksbank, a doua bancă din România, a dat faliment din cauza creditelor imobiliare acordate. Mulți dezvoltatori imobiliari au dat faliment”, a susținut economistul.

Marea întrebare pe care și-o pune toată lumea: „Cum suntem în 2024? În ce faza a bulei suntem?”

Georgescu a punctat succint situația:

Sectorul imobiliar s-a blocat

Punctul 1 al analizei se referă la faptul că „sectorul imobiliar s-a blocat”:

„Sectorul imobiliar are la baza tinerii care își cumpără prima data o locuință. Aceștia fac credite pentru locuințe. Banii proveniți din credite umfla bula imobiliară și cresc prețurile la apartamente”, explică economistul.

În 2008 soldul creditelor imobiliare era de 20 miliarde lei. „Acum bolovanul este de 5 ori mai mare, 110 miliarde lei”, arată el.

„Prețurile locuințelor în România sunt inaccesibile”

În acest moment avem un mix de factori economici care fac imposibilă achiziția unei locuințe. „Prețuri mari + dobânzi mari + inflație mare. În luna mai am făcut un sondaj pe Linkedin în care am întrebat dacă sunt accesibile preturile locuințelor din Romania. 90% dintre oameni au răspuns că sunt inaccesibile”, detaliază Georgescu.

Probabil suntem în cea mai inaccesibila perioada de achiziție din ultimii 15 ani, este de părere economisul. „Sistemul imobiliar funcționează similar cu schemele Ponzi. Bulele cresc atâta timp cât intra noi veniți în sistem. Când nu mai intra noi veniți, bula se sparge. Creditele imobiliare acordate în 2024 au scăzut 60% comparat cu anul 2020 și 2021”, explică acesta.

Prețurile la materialele de construcții au scăzut cu peste 50%

Punctul 2 al analizei se referă la prețurile la materiale de construcții: „Prețurile la materialele de construcții au scăzut cu peste 50%. Suntem într-o situație unica din punct de vedere economic. Avem inflație la toate bunurile și serviciile dar preturile la materialele de construcții s-au prăbușit cu peste 50%. Prețul la lemn a scăzut 75%. Prețul la fier a scăzut 70%. Prețul la otel a scăzut 50%. Acest lucru este din cauza punctului 1”, spune Georgescu.

Din moment ce piață imobiliară s-a blocat, deci nu se mai construiește, s-a ajuns la scăderea prețurilor la materialele de construcții.

„Acest lucru a dus la punctul 3, dezvoltatorii imobiliari au risc de insolvență. Dezvoltatorii imobiliari care au construit pe baza creditelor au risc de insolvență. Toate acțiunile dezvoltatorilor imobiliari de pe bursa din România au scăzut cu până la 50%. Fondurile de investiții au început să vândă acțiunile”, explică expertul.

Primele 5 bănci au spus stop la creditele pentru dezvoltatorii imobilari.

În următorii 2 ani, spune el, sunt scadente 30 miliarde de lei reprezentând credite din sectorul de construcții.

„Acest lucru a dus la punctul 4: băncile nu mai acorda credite pentru dezvoltatorii imobiliari. Primele 5 bănci au spus stop la creditele pentru dezvoltatorii imobilari. Dacă pică sectorul imobiliar, băncile vor avea mari probleme: 40% din sectorul bancar reprezintă credite imobiliare către persoane fizice și companii”, arată economistul.

Concluzia lui Radu Georgescu: „Orice bulă se sparge când apare un ac. În anul 2008 acul s-a numit Lehman Brothers”

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite