Un economist de top anunță ce se va întâmpla cu imobiliarele. Sfaturi pentru cei care vor o casă: „Acest lucru a dus la blocaj”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul financiar Radu Georgescu explică de ce locuințele sunt, în România, mai greu accesibile comparativ cu alte țări europene. Românii plătesc una dintre cele mai mari dobânzi din UE, iar în final ajung să achite de trei ori valoarea unei proprietăți imobiliare.

Imagine ilustrativă. FOTO: Pixabay
Imagine ilustrativă. FOTO: Pixabay

Radu Georgescu explică, într-o postare pe Facebook, ce se va întâmpla cu bula imobiliară din România și are un sfat pentru cei care au în plan să facă achiziții în această perioadă. El a arătat pe înțelesul oricui cum au evoluat lucrurile, în ce fază ne aflăm și care va fi deznodământul.

Când iei o decizie financiară trebuie să te uiți pe un grafic. Un grafic face mai mult decât 1.000 de cuvinte. Graficul din poză explică bula imobiliară în care suntem. Sunt datele cu evoluția soldului creditelor imobiliare acordate de bănci în ultimii 15 ani. Mai jos explic cum a evoluat această bulă imobiliară”, și-a început el postarea.

image

Cum s-a ajuns aici

În continuare, Radu Georgescu explică, într-o schemă, cum s-a ajuns aici.

Faza 1 Anomalia economică - Tipărirea de bani și dobânzi anormal de scăzute. Între anii 2012-2022 am traversat o perioada cu anomalii economice. S-au printat bani „ fără număr”, iar dobânzile au fost anormal de scăzute. În această perioada s-a triplat soldul creditelor ipotecare acordate de bănci. De la 35 miliarde lei în 2012 a ajuns la 105 miliarde în 2022. Aceste anomalii economice au dus la creșterea prețurilor la locuințe”, arată economistul.

Radu Georgescu. FOTO: Facebook
Radu Georgescu. FOTO: Facebook

A urmat o altă fază, pe care el o numește „Revenirea la normalitate”: „Începând cu 2023 am revenit la normalitatea economică. Nu s-au mai tipărit atât de mulți bani. Dobânzile au revenit la un nivel normal. Acest lucru a dus la un blocaj în piață imobiliară. La aceste prețuri și dobânzi este aproape imposibil să mai cumperi o locuință”, dezvoltă analistul.

În fine, faza a treia - corecția, în care ne aflăm acum, anunță spargerea acestei bule imobiliare. „Acum întrebarea este când se va sparge bula imobiliară. În 2024 au scăzut abrupt toate acțiunile firmelor din sector imobiliar. Vânzările de noi apartamente au scăzut cu peste 50%”, sintetizează el.

Finalul e pentru o concluzie: „Când iei o decizie financiară trebuie să te uiți pe un grafic. De asemenea, trebuie să ții cont de anomaliile economice. Anomaliile economice întotdeauna se vor corecta”, încheie Radu Georgescu.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite