Pași importanți pentru construcția Autostrăzii Unirii: Acordul de Mediu pentru secțiunea de munte, emis

0
Publicat:

Directorul CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat, luni, că a fost emis acordul de mediu pentru secțiunea 2 a Autostrăzii Târgu Mureș - Târgu Neamț şi a fost stabilită o nouă dată pentru depunerea ofertelor pentru Tronsonul 3.

Harta Autostrăzii Unirii, Foto: Arhivă Adevărul
Harta Autostrăzii Unirii, Foto: Arhivă Adevărul

Pași importanți pentru construcția A8 (Autostrada Unirii)! A fost emis astăzi Acordul de Mediu pentru secțiunea 2 (Miercurea Nirajului- Leghin) a Autostrăzii Târgu Mureș - Târgu Neamț.”, a transmis directorul general al CNAIR pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, urmează definitivarea loturilor propuse spre licitare în cadrul contractelor de proiectare și execuție, înaintarea studiului de fezabilitate spre aprobare în CTE CNAIR, CTE MTI, Comitetul Interministerial, dar și emiterea Hotărârii de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

După aprobarea acestora se va întocmi documentația tehnică pentru lansarea licitației necesare construcției celor 159,2 km ai sectorului de autostradă dintre Miercurea Nirajului și Leghin.”, precizează Cristian Pistol.

Oficialul anunță, totodată, că a fost desuspendată licitația pentru tronsonul 3 (Târgu Mureș - Miercurea Nirajului) al Autostrăzii A8. Noua dată limită pentru depunerea ofertelor necesare proiectării și execuției celor 24,4 km fiind 19 aprilie 2023.

Săptămâna aceasta va fi desuspendată și licitația pentru proiectarea și execuția celor 29,9 km ai tronsonului 1 (Leghin - Târgu Neamț) al A8. După reluarea licitației va fi anunțată noua dată limită pentru depunerea ofertelor. Vreau ca anul acesta să avem semnate contractele finanțate prin PNRR astfel încât să putem începe proiectarea și construcția primelor sectoare ale A8.”, transmite șeful CNAIR.

Traseul Autostrăzii Târgu Mureș –Târgu Neamț continuă traseul Autostrăzii Turda – Târgu Mureș (A3), în zona localității Gheorghe Doja, facilitând traficul auto pe direcția Vest-Est, între Transilvania și Moldova. Autostrada A8, cunoscută și ca Autostrada Unirii, este cuprinsă în Master Planul General de Transport al României.

Autostrada „Unirii” A8 are aproape 320 km de la Târgu Mureș (intersecția cu A3) și până la Iași și Ungheni, la granița cu Republica Moldova. Tronsoanele de la Târgu Mureș și până la Miercurea Nirajului (cca 25 km) și de la Leghin la Târgu Neamț și până la Moțca/DN2 (circa 30 km) sunt prinse pe finanțare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026.

Tronsoanele Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Vânători/Târgu Neamț de pe Autostrada Unirii (Târgu Mureș – Târgu Neamț) sunt blocate de peste o lună.

16 ani de când se vorbește despre A8

Zi istorică pentru Autostrada UNIRII-A8, secțiunea montană, Miercurea Nirajului-Vanatori Neamț - 159 km. A fost emis Acordul de Mediu! Sută la sută munca echipei Ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu! Se împlinesc 16 ani (3 Mai 2007 - 3 Aprilie 2023), de când se vorbește oficial despre A8! Astăzi asistăm la un moment istoric prin emiterea acestui Acord de Mediu, care în 2011 era respins!

În 27 Ianuarie 2022, la ședința bilunară de progres de la CNAIR, documentația de mediu pe această secțiune era zero barat! Din Februarie 2022 au început efectiv procedurile de mediu. Eu mi-am început activitatea de Consilier Personal al Ministrului Transporturilor în luna Februarie 2022, iar acest Acord de Mediu a fost unul dintre documentele pentru care m-am luptat la propriu în aceste 13 luni! (...) În final trebuie să fim optimiști și să credem în acest proiect A8, iar eu vă garantez că voi face tot ce ține de mine ca să fie finalizat până în 2030!(...) Urmează închiderea SF-ului pentru secțiunea montană, fără alte conditionalitati, avizarea în CTE CNAIR și CTE MT a acestui SF. Apoi Interministeriala cu susținerea tuturor ministerelor implicate și HG pe indicatori tehnico-economici, finalizarea caietelor de sarcini și lansarea licitației de către CNAIR pentru: Completare studii geo + Proiectare + Execuție, cu termen final 2030.”, a transmis, la rândul său Cătălin Urtoi, consilier onorific al ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe pagina de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite