Apărarea leului şi plata ratelor la FMI au redus rezervele valutare cu 2 miliarde de euro în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Naţională a României a folosit o parte din rezerve pentru a tempera deprecierea leului şi pentru a achita ratele la împrumutul contractat de la FMI FOTO Adevărul
Banca Naţională a României a folosit o parte din rezerve pentru a tempera deprecierea leului şi pentru a achita ratele la împrumutul contractat de la FMI FOTO Adevărul

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au ajuns la sfârşitul lui 2012 la 31,2 miliarde de euro, în scădere cu 2 miliarde faţă de nivelul consemnat la finele lui 2011. Scăderea rezervelor a fost determinată, în bună măsură, de măsurile băncii centrale de a tempera deprecierea leului, dar şi de plata a trei rate aferente împrumutului de la FMI.

La sfârşitul anului 2011, rezervele valutare ale BNR au fost de 33,2 miliarde euro. În luna decembrie a anului trecut au avut loc intrări de 2,13 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale, se arată într-un comunicat al BNR.

Ieşirile au totalizat 2,09 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, inclusiv a treia rambursare de capital şi dobândă în sumă de 252,05 milioane echivalent euro din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional.

La începutul lunii august, România a plătit prima rată aferentă împrumutului de aproximativ 12 miliarde de euro contractat în 2009 de la Fondul Monetar Internaţional. Prima rată a fost de 655 de milioane de euro şi a fost alocată de Banca Naţională a României din contul rezervei valutare. Cea de-a doua rată, tot de 655 de milioane de euro, a fost achitată din rezerva valutară în luna noiembrie. 

Banca Naţională a României va trebui să efectueze plăţi importante şi în acest an în contul împrumutului luat în 2009 de la Fondul Monetar Internaţional. Totalul ratelor scadente în 2013 se ridică la 5,2 miliarde de euro, însă un miliard va fi virat de inisterul Finanţelor. 

Ieşiri din rezerva valutară s-au realizat şi pentru temperarea deprecierii leului. Potrivit analiştilor ING Bank, Banca Naţională a cheltuit peste un milliard de euro numai în luna iulie, când leul s-a depreciat puternic din cauza tensiunilor politice. 

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone la sfârşitul lui 2012. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,27 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 decembrie 2012 au fost de 35,413 miliarde euro, faţă de 35,594 milioane euro la 29 noiembrie 2012.

Plăţile scadente în luna ianuarie în contul datoriei publice şi public garantată denominate în valută însumează 135,07 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite