Rezervele valutare au crescut în anul 2012 de două ori mai rapid ca în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova deţine rezerve de aur de 4,2 milioane de dolari
Republica Moldova deţine rezerve de aur de 4,2 milioane de dolari

Activele oficiale de rezervă s-au majorat cu 68 milioane de dolari în perioada 14-21 decembrie şi au atins un nou maxim istoric, de circa 2,5 miliarde de dolari, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Activele oficiale de rezervă s-au majorat, în mare parte în rezultatul aprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente a rezervelor valutare în raport cu dolarul, dar şi în rezultatul procurări de valută de către BNM.
Cea mai mare parte a rezervelor valutare, circa 1,45 miliarde de dolari sunt păstrate în valori mobiliare, iar alte 1,04 miliarde de dolari sunt disponibilităţi şi plasări la termen, în bănci cu oficiile în străinătate. Alte 4,2 milioane de dolari reprezintă rezervele de aur. Datele BNM arată că activele oficiale de rezervă au sporit în anul 2012 cu 538 milioane de dolari, dublu faţă de anul precedent. Astfel, în 2011 rezervele valutare s-au majorat cu 248 milioane de dolari, până la 1965,3 milioane de dolari.
Pragul istoric de un miliard de dolari active oficiale de rezervă a fost trecut în anul 2007, iar cel de două miliarde de dolari, a fost atins la sfârşitul lunii august 2011.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite