Angajatorii americani au creat un număr de locuri de muncă dublu faţă de estimările analiştilor. Rata şomajului revine la nivelul anterior pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Amazon
Foto: Amazon

Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în luna iulie a fost dublu faţă de estimările analiştilor, în timp ce rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte până la minimumul de 3,5% înregistrat înaintea pandemiei, ceea ce constituie o dovadă solidă că economia americană nu este încă în recesiune, informează Reuters.

Potrivit sursei citate, raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 528.000 de locuri luna trecută, faţă de 398.000 locuri de muncă în luna iunie.

În plus, datele pentru luna iunie au fost revizuite în sus de Departamentul Muncii, până la 398.000 de locuri de muncă, de la 372.000 de locuri de muncă cât s-a anunţat iniţial, transmite Agerpres.

Conform acestor cifre, luna iulie 2022 a fost a 19-a lună consecutivă în care economia americană a creat mai multe locuri de muncă decât a distrus. Rata şomajului în SUA a scăzut până la 3,5% în iulie, de la 3,6% în luna iunie, revenind la nivelul anterior pandemiei.

Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe aproximativ 250.000 de noi locuri de muncă create în luna iulie şi pe menţinerea ratei şomajului la 3,6%.

Aceste date care arată un dinamism suprinzător al pieţei muncii oferă imaginea unei economii relativ sănătoase, în pofida faptului că a înregistrat două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Chiar dacă cererea de muncitori s-a redus în sectoarele cu un consum intensiv de forţă de muncă, precum imobiliarele şi comerţul cu amănuntul, companiile aeriene şi restaurantele nu pot găsi toţi muncitorii de care au nevoie.

Faptul că economia americană continuă să creeze locuri de muncă într-un ritm susţinut ar putea pune presiune asupra Rezervei Federale să adopte cea de-a treia majorare a dobânzii de referinţă cu 75 de puncte de bază, la şedinţa din luna septembrie, însă totul depinde de cele mai recente date cu privire la evoluţia inflaţiei. Săptămâna trecută, Banca centrală a SUA a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, ceea ce duce la 225 de puncte de bază majorările decise de Fed începând din luna martie.

Tot săptămâna trecută, Departamentul american al Comerţului a anunţat că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,9% în ritm anualizat în trimestrul aprilie-iunie 2022, după contracţia de 1,6% înregistrată în primul trimestru.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut însă numeroşi economişti, precum şi administraţia Biden, afirmă că economia americană nu este încă în recesiune, având în vedere că există o serie de indicatori mai favorabili. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite